Misina Tarihi ve Misinalar da Kullanılan Terimler

16-08-2019 13:04
Misina Tarihi ve Misinalar da Kullanılan Terimler

Misina Tarihi

 

Tarihteki en eski misina bulgusu m.ö 2000'li yıllara dayanır. Bu yıllarda mısırlı balıkçıların Nil nehrinde misina ve günümüz olta takımlarının daha ilkel kombinasyonları ile balık avladıkları tespit edilmiştir. Yine çinlilerin m.s 4.yüzyılda ipekten ördükleri misinalar ile balık avladıkları bilinmektedir. Avrupa'da misina ve balıkçılık tarihi ise 15.yüzyıla dayanır. 15.yy itibarı ile balıkçılık Avrupa'da popüler olmaya başlar ve özellikle İngiltere'de at kılından örme yöntemi ile misina üretilir. Avrupa'da örgü misinaların yayılması ise 1900'lü yılların başına dayanır. Bu tarihlerde ilk olarak ipekten örme misinalar ile başlayan örgü misina kullanımı daha sonrasında ise keten kullanılarak kullanılmaya devam eder.

Günümüz olta misinası ise Du Pont firmasının polyesterden yapılma sentetik misinayı bulması ile kullanılmaya başlamıştır. Yine dacron firması 1954 yılında örgü naylon misinayı üretmiş ancak bu misina türü balık avı için fazla elastik olduğundan seri üretime geçilememiştir. 1987 yılında Hollanda devlet madencilik kurumu günümüzde dynema veya spectra olarak bilinen ip misinayı icat etmiştir.

Misina

 

Olta; ucuna iğne bağlı beden ve yardımcı malzemelerden oluşan bir düzenektir. Oltanın beden kısmını oluşturan malzeme misinadır. Misina bir olta takımında temel olarak üç fonksiyona sahiptir. Misinanın birinci fonksiyonu yemi balığın fark edebileceği bir noktaya ulaştırmaktır. Buna yemin balığa sunumu denir. Misinanın ikinci fonksiyonu ise balığın yakalanmasına yardımcı olmaktır. Balığın iğneyi yutmasından sonra iğnenin balığın ağzına tam olarak oturmasına yardımcı olur. Misinanın üçüncü fonksiyonu ise balığı kıyaya veya tekneye çekmektir.

Misina Üretiminde Kullanılan Maddeler

Günümüz balık misinası tamam sentetik malzemelerden üretilmektedir. Aşağıda misina üretiminde kullanılan maddeler sıralanmıştır.

  • Naylon
  • Polivinilidin Florür
  • Polietilen
  • Kopolimerler
  • Fluorocarbon
  • Dacron
  • Polietilen

 

 

Monofilament Misina

Naylondan üretilmiş monofilament veya kısaca mono olarak adlandırılanbalık misinası. En ucuz misina türü ve en yaygın kullanılan misina çeşididir. Pek çok farklı kalınlık ve uzunluğa sahip makaralarda satışı yapılmaktadır. Pek çok farklı balıkçılık tekniği ile kullanıma uygun olan monofilament misina çok berrak olan sular dışında kalan tüm tatlı su ve tuzlu su balıkçılığında güvenle kullanılabilir. Tüm misina çeşitleri arasında ki en kalın misina olmasına rağmen düşük yoğunluğa sahip olması nedeni ile yavaş batana bir yapıya sahiptir. Esneme özelliği sayesinde şok emici olarak da kullanıma uygundur. Fluorocarbon hariç diğer tüm misina çeşitlerine oranla suyun içindeki görünürlüğü düşüktür. Naylon materyal olarak düğüm tutma özelliği yüksek olan bir malzeme olduğundan monofilament misinalar iyi düğüm tutma özelliklerine sahiptir. Aşınmaya karşı ise dayanıklıdır.

Fluorocarbon Misina

Misina fiyatları dikkate alındığında fark edeceğimiz ilke şey flourocarbon misinaların son derece pahallı olduğudur. Flourocarbon misina piyasada ki en pahallı misina çeşitleri olarak dikkat çeker. Standart mono misinalara oranla beş altı kat daha pahallı fiyatlara sahiptirler. Fluorocarbon misinalar görünüş itibarı ile mono misinalara benzemekle beraber suyun altında neredeyse görünmezdirler. Bu özellikleri nedeni ile ülkemizde hayalet misina olarak da bilinirler. Düşük esneme özellikleri sayesinde özellikle tasmalama gerektiren avlarda mükemmele yakın sonuçlar verir. Özellikle berrak sularda kullanılmaları tavsiye edilir. Ayrıca sahip oldukları yüksek yoğunluk sayesinde batan bu misinalar özellikle spin ve dip avcılığında yemin daha derine inmesini sağlayarak avcılığı arttırırlar. Yüksek hafıza ve aşınmaya karşı dayanıklı yapıya sahiptirler. Mono misinaya oranla daha kalın oldukları için daha az karışırlar. Ayrıca suyu mono misinalar gibi çekmedikleri için üzerinde ki çeker değerlerini bire bir kaldırırlar.

İp Misina

İp misinaların tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İpekten veya ketenden örme yöntemi ile elde edilen misinalar balıkçılık tarihinde yaklaşık 1000 yıldır kullanılır. Ancak günümüzde kullandığımız multi fiber örme misinaların tarihi 1987 yılına Hollanda devlet madencillik kurumunun 1987 yılında çok katlı multi fiber polietileni icat etmesine dayanır. Bu misina türü Amerika'da Spectra Avrupa'da ise Dyneema olarak bilinir.

İp misinaların en önemli özellikleri düşük kalınlıklarda dahi yüksek çeker değerlerine sahip olmalıdır. Aynı çeker değerlerine sahip ip ve mono misinayı kıyasladığımızda gövde olarak ip misina mono misinaya oranla çok daha incedir. Özellikle aşınmaya karşı dayanıklılık ve yüksek çekerin önemli olduğu zorlu avcılık koşullarında kullanıma uygundur

İp misinaSpectra veya micro-dyneema fiberlerin örülmesi ile edle edilir. Bu yapısı sayesinde son derece sağlam bir gövde formuna sahiptirler. İp misina kullanılırken dikkat etmemiz gereken bir diğer husus ise kamış halkalarının ip misina ile kullanıma uygun olmasıdır. Aksi taktirde ip misina kamış yüzüklerini keserek deformasyona uğrayabilir.

İp misinalar sahip oldukları yüzer yapı sayesinde özellikle yüzen veya su üstü maketler ile başarılı sonuçlar verir. İp misinaların suyun altında görünmesini engellemek için fluorocarbon leader misina ile kombin edip kullanmak gerekir.

Son olarak ip misinaların en büyük dezavantajları kolay karışmalarıdır. Bu nedenler ip misina kullanımında misina sarım bilyaları son derece önemlidir. İp misina ile kullanıma uygun bir misina sarım bilyasına sahip makine seçimi ve ip misina ile kullanıma uygun porselenlere sahip bir kamış seçimi son derece önemlidir.

Misinada Kullanılan Terimler ve Anlamları

Bir olta misinası satın aldığımızda üzerinde test strenght, stretch, knot strenght gibi pek çok ingilizce veya Türkçe terimlerin yazdığını görürüz. Şimdi bu terimleri kısaca inceleyelim.

Uzunluk(Size)

Misinanın metre veya yards türünden uzunluğunu ifade eder.

Kalınlık(Diameter)

Kalınlık misinanın çapını milimetre veya libre cinsinden belirten bir terimdir. Kalınlık faktörünün etkilediği iki temel durum vardır. Bunlardan birincisi kalınlık yemimizin ne kadar derine ineceğini etkiler. Yemimizi her sardığımızda yem ile birlikte belli oranda suyu da hareket ettirmiş oluruz. Misina ne kadar kalın olursa o kadar çok suyu hareket ettirmiş oluruz. Kalın bir misina ince bir misinaya oranla daha fazla suyu hareket ettirir. Yani ince bir misina kullanıldığında sahte yemimiz daha derine hareket edecektir. Kalınlığın etki ettiği bir diğer faktör ise olta makinemizin sarabileceği misina uzunluğudur.

Misina Çekeri(Test Strenght)

Misinaların çekerli pound test terimi ile ifade edilir. Bu terim bir misinanın kopma gücünü belirtir. Yani bir misinanın üzerinde 4 kg çeker yazıyor ise bu terim o misinanın 4 kg ve üzeri yüklerde kopacağını belirtir. Bir misinanın çekeri arttıkça kalınlığı da artar.

Görünürlük(Visibility)

Misinaların görünürlük oranları misinanın insan tarafından kolay mı yoksa zor mu görüldüğünü gösteren bir terimdir. Yani yüksek görünürlük veya düşük görünürlük terimleri balıkla ilgili olmayıp balıkçı ile alakalı olan terimlerdir. Yani kolay görülen bir olta misinası balıkçı tarafından kolay fark edilen bir misina olduğunu ifade eder.

Stretch(Esneklik)

Mono ve fluorocarbon misinalar esneme özelliğine sahiptirler. Bu misinaların kopmaması için esnemeleri gereklidir. Ancak ip misinalar sahip oldukları güçlü bedenleri sayesinde esneme özelliklerine sahip olamamalarına rağmen kopmazlar.

Aşınmaya Karşı Direnç(Abrasion Resistance)

Bu terim misinanın ne kadar sağlam olduğunu gösterir. Avlanma esnasında taş, kaya ve yosun gibi etkenler nedeni ile uğradığı sürtünmeye karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösterir.

Düğüm Tutma Gücü(Knot Strenght)

Düğüm misinanın formunu kaybetmesine ve zayıflamasına neden olur. Misinanın düğüm tutma gücü düğüm atıldıktan sonra sağlamlığını ne kadar muhafaza edebildiğini gösterir.

Hafıza(Memory)

Hafıza misinanın makaraya veya makineye sarıldıktan sonra eski formuna ne derece geri geldiğini belirtir. Düşük hafızalı misinalar gam yapmaz.


Kaliteli Misina Markaları

Asso Misina

1973 yılında Genova,İtalya'da kurulan italyan olta misinası markası. Özellikle ürettiği monofilament misina modelleri ile olta balıkçılarının öncelikli misina tercihleri arasında yer alan markanın Asso Ultra ve Asso Double Strenght modelleri en çok satan misina çeşitlerinin başında gelir.

Berkley Misina

Üretime 1945 yılında başlayan amerikan misina markası olan Berkley misina günümüzde ürettiği ip misina modelleri ile yoğun ilgi görmektedir. Özellikle Berkley Whiplash ve Berkley Fireline ip misina modelleri ülkemizde en çok satan modellerin başında gelir.

PowerPro Misina

1992 yılında üretime başlayan Amerikan misina markası. Özellikle üretmiş olduğu 8 kat Power Pro 8 Slick misina modeli ile ülkemizde en çok satan ip misina markalarının başında gelir.

Stroft Misina

Yaklaşık 35 senedir misina üreten Alman misina markası. Stroft GTM ve Stroft ABR en çok satan modellerinin başında gelmektedir.

Perlon Misina

Yaklaşık 50 yıldır misina üretimine devam eden alman misina markası. Özellikle perlon çile misinalar ülkemizde en çok tercih edilen çile misina modellerinin başında gelir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.