Yem Seçiminin Balıklar Üzerinde Etkileri

Yem Seçiminin Balıklar Üzerinde Etkileri

Yem Seçiminin Balıklar Üzerinde Etkileri

Suda yaşayan canlılarda duyular çok gelişmiştirGözler ve koku algılama haricinde birçok balığın vücudunda duyu organları bulunur. Bu duyu organları avın ne kadar uzak mesafede olduğunu ne kadar büyüklükte olduğunu algılayabilmelerini sağlamaktadır. Gözler orta su balıklarında gelişmişken dip balıklarında biraz daha körelmiştir fakat gelen ışını iki kere yansıtabilme özellikleri vardır. Ayrıca gözler yanlarda olduğu için diğer canlılardan daha geniş görme açısına sahiptirler. Özelikle koku alma duyuları çok gelişmiştir. Çok uzak mesafelerdeki yemin kokusunu alabilir ve yemi aramaya başlayabilirler.

Suyun altında cisimler olduklarından daha büyük hacimli gözükürler. Avcılık yaparken bu etmenin unutulmaması gerekir. Yem seçerken avcılığını yapacağınız türün özelliklerine göre, ava küçük gelecek ya da büyük gelecek bir yem kullanmamak gerekir. Yapay yemlerde asıl önemli olan nokta yemin rengidir. Balıklar 24 renge kadar ayırım yapabilmektedirler. Buda geniş bir seçim aralığı anlamına gelir. Kırmızı renk suyun altında ilk 8 metreye kadar kendi rengini korur, mesafe uzaklaştıkça griden siyah renge doğru renk değişir. Kavuniçi, sarı, yeşil, mavi renkler daha uzak mesafelere göre rengini koruyabilir. Bunun sebebi güneş ışığının suyun altındaki kırılma farkıdır. Diğer önemli nokta suyun berraklığı ve derinlik derecesidir. Su ne kadar berraksa ve güneşten iyi ışık alıyorsa renkler o kadar netliklerini korurlar.

Yemin faydalı olabilmesi o anki hava şartlarına göre değişebilmektedir. Işığın su içindeki kuvveti o gün için avınız için seçeceğiniz yemi de belirler. Kullanılacak yem veya kaşığa hiç balık vurmuyorsa kaşığın boyunu değiştirmek gerekir. Özellikle açık ve güneşli günlerde mat kaşıklar ve açık renk suni yemler tercih edilmelidir. Çünkü yemin parlaklığı balığı ürkütebilir. Bu dolunaylı geceler içinde geçerlidir. Kapalı havalarda veya gece avcılığında yem rengi açık beyaz ya da gümüşi tercih edilerek boylarını büyük tutmak gerekir. Suyun rengi ile aynı renk yem kullanılırsa yem suda kamufle olur ve balık yemi seçemez. Tamamen karanlık ortamlarda fosforlu yem ya da kendinde ışık kaynaklı yemler tercih edilmelidir. Sabah yapılacak avcılıklarda mavi, pembe, öğlen, yeşil, kırmızı, sarı fakat mat renklerde, gece ise gümüşi sarı veya fosforlu yemler kullanılabilir.


Balıklar her zaman görerek hareket etmezler. Vücutlarında bulunan özel organlar sayesinde balığın büyüklüğünü ve kokusunu algılayabilirler. Koku birçok tür için ayrıca cezp edici bir özelliktir. Kullanılacak yemlerin üzerine sürülmesi için günümüzde birçok balık yemi esansı bulunmaktadır. Sarımsak, yengeç eti, hamsi eti, karanfil yağı gibi doğal kokular ile de yemi kokulandırmak mümkündür.
Ağ kullanımı için ise mavi veya yeşil renklerin tercih edilmesi sürünün ağı görmemesini sağlar ve başarılı bir avcılık gerçekleştirilir. Mavi ve yeşil renk suyun içinde kamufle olacağından sürünün etrafı kolayca sarılabilir ve balık ağı göremeyeceği için yakalanır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.