Uyku Tulumları

16-03-2018 16:04
Uyku Tulumları

Uyku Tulumları

Kamp yapmak içinDoğayı ve kamp yapmayı sevenlerin en önemli malzemelerinden biri uyku tulumlarıdır. Uyku tulumlarının amacı açık alanda konaklayan kişilerin uyku esnasında vücut ısılarının korunmasını muhafaza etmektir. Hareketsi hava tabakalarının oluşturduğu izolasyon ile vücut ısımız muhafaza edilir. Bu şekilde dış ortamın soğuğu ve zeminden gelen ısıya karşı vücut ısımız korunur. Bu izolasyonun korunması için uyku tulumunun materyali önem arz etmektedir. Uykulumun yapıldığı malzemeyi bilmek gerekir. Genel olarak kullanılan iki tip tulum vardır. Biri kare tip uyku tulumu diğeri ise mumya tipli uyku tulumudur. 

Kare tip uyku tulumları gelen olarak iklim koşullarının ılık ya da sıcak olduğu zamanlarda kullanılmaya müsaittir. Mumya tipli uyku tulumları ise soğuk bölgelerde kullanıma daha uygundur çünkü baş dahil tamamen kapanabilmektedir. Genellikle uyku tulumlarının üstünde hangi sıcaklıklarda kullanılacağı yazmaktadır. Bu sıcaklık aralıklarına bakılarak sizin için uygun olan tulumu seçmeniz mümkün olacaktır. Gidecek yerin sıcaklık değerinin daha altında bir tulum seçerseniz, sıcaklığın daha da düşme ihtimaline karşı tedbir almış olursunuz. 

Üreticilerin bazıları uyku tulumlarını mevsimlerine göre sınıflandırmaktadır. 4 veya 5 grup altında bu tulumları görmek mümkündür. Bu ısı özelliklerine bakarak gidilecek yerin en düşük ısısına göre uyku tulumu seçilmelidir. 

  • Yaz mevsimi için ( 10˚C)
  • İlkbahar sonu – Sonbahar başlangıcı (0˚C)
  • İlkbahar – Yaz – Sonbahar (-5˚C)
  • İlkbahar – Yaz – Sonbahar – Kış (-15˚C)
  • Expedition (özel amaçlı) (-15˚C ve altı)


Uyku tulumları genel olarak kaz tüyü veya sentetik olarak iki şekilde üretilmektedir. Kaz tüyünden üretilen tulumlar hafiftir ve daha az yer kaplarlar. Sıkıştırılma kapasiteleri daha iyi olduğundan iletkenlik açısından da iyi sonuç verirler. Tek dezavantajları ıslandıklarında tüm özelliğini kaybeder ve tamamen kurumadıkları sürece iletkenliğini geri kazanamazlar. Buna karşın sentetik tulumlar daha ağır olmalarına ve daha çok yer kaplamalarına rağmen daha fazla tercih edilirler. Bunun sebebi nemlenseler bile sıcak tutmaya devam ederler ve çok hızlı kururlar. Nemden uzak düşük ısılarda kaz tüylü tulumların kullanılması daha iyi sonuçlar verecektir. Fakat fiyat aralıkları 

bakımından sentetik tulumlar daha geniştir. Her bütçeye uygun tulum bulmak mümkündür. Kaz tüyü uyku tulumları genelde sentetiklere göre daha yüksek fiyatlıdır.

Uyku tulumu seçerken bir diğer önemli olan şey ise fermuar bölümünde de izolasyon malzemesi olmasıdır. Sıcak havalarda bu fark gözden kaçsa da düşük sıcaklıklarda ısı kayıplarının artmasına sebep olabilir. Uyku tulumlarının özelliklerinin yanında çadır kalitesi ve mat kullanımı da uyku tulumunun konforunu arttıran etmenlerdir. Ayrıca yeni üretimlere göre erkekler ve bayanlar için farklı uyku tulumları bulmak mümkündür. Son yıllarda bayanlar için uyku tulumu alternatifleri giderek artmaktadır. Bayanlar için tasarlanmış tulumların boyları daha kısa, omuzları daha dar, kalça kısımları daha geniş ve ayak kısmında dolgular daha fazladır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.