Ülkemizde Hangi Çeşit Av Tüfekleri Tercih Edilmektedir?

19-03-2018 18:29
Ülkemizde Hangi Çeşit Av Tüfekleri Tercih Edilmektedir?

Ülkemizde iki buçuk milyon av tüfeği sahibi bulunduğu söylenilmektedir. Bu tüfekler bazen atadan kalmakta, bazen ikinci el bazen de meraklıları bir dükkânın vitrininden yenisini almaktadır. Birçok av tüfeği çeşidi vardır.


Bunları kısa kısa anlatarak bilgi vermemiz gerekirse ilk olarak ülkemizde büyük ihtimalle avcıların tercih etmediği bir çeşit olan dolma tüfeklerle başlayalım. Bu tür adından da anlaşılacağı gibi namlu ucundan belirli bir sıra ile malzemeler doldurularak kullanılır. Çifte ve süperposeleri gibi tipleri bulunmaktadır. Tek namlulu tüfekler ise kırma, sürgülü veya levyeli gibi blok tipi olmaktadırlar.

 

            Kullanımı ise namlu arkasından av fişeği ile doldurulmaktadır. Ülkemizde sarma çelik namluyla üretilen tüfeklerde kullanıma bağlı olarak deformeler oluşmakta ve tehlikeli durumlar oluşabilmektedir. Sıkça çifte olarak anılan tüfek çeşitleri ise kırma olarak üretilirler. Pompalı tüfeklerde ise her atış sonrasında şarjörde bulunan fişeklerden biri fişek yatağına elle sürülür. Yarı otomatik av tüfekleri atış yapıldıktan sonra boş kovan otomatik dışarıya atılarak yerine yeni bir fişek sürülür.

 

            Av tüfeklerinin istatistiksel olarak çok fazla olduğunu düşünürsek bazı dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Silahı incelemek ya da temizlemek için elimize aldığımızda yapmamız gereken ilk şey dolu olup olmadığını kontrol etmek olmalıdır eğer atış yapılacaksa namlunun boş ve temiz olduğu kontrol edip uygun fişekler doldurulmalıdır. İyi bir imalatı olan fakat bakım yapılmadığı için yıpranmış bir tüfektense işçiliği kaba olan fakat iyi muhafaza edilmiş bir av tüfekleri daha kıymetlidir.

 

            Yeni bir av tüfeği edinmek istiyorsak dikkat etmemiz gereken bazı özellikler vardır. Çap, şok, namlu boyu ve gövde, ağırlık av tüfeğinde önemli özelliklerdir. Ülkemizde 12 numara çapı olan av tüfeği kullanılmaktadır. 25-45 gr saçma atabilmekte bu istenildiğinde arttırılmaktadır. Av tüfeklerinde randıman çaplarıyla ve şoklarıyla sağlanmaktadır. Saçmaların değişik oranlara göre dağılmasına şok denilmektedir. Çok yürüyerek avlanmayı gerektiren keklik ve bıldırcın gibi avlar da tüfeğin ağırlığı önemlidir. Bu hem taşımak hem de atıştaki hedef alınma hızında etkili olmaktadır. Kaz avı gibi az yürünen avlarda ise ağır tüfekler kullanılabilir. Namlu boyu ve denge ise avcıya yardımcı olacak özelliklerdendir. Günümüzde av tüfeklerinde daha çok 65- 75 cm arasında ki namlular kullanılmaktadır.

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.