Teknelerde Kullanılan Cihazlar

19-03-2018 08:53
Teknelerde Kullanılan Cihazlar

Teknelerde Kullanılan Cihazlar

Balıkçılık her geçen gün gelişen ve teknolojiye ayak uyduran bir meslektir. Her geçen gün daha gelişmiş ve daha denizde daha yardımcı olabilecek cihazlar geliştirilmektedir. Bu tip yollara başvurulmasının sebebi daha çok balık bulma isteği, yön bulmak, mevki belirlemek gibi problemlerdir. Bu sebeple bazı navigasyon ve haberleşme cihazları bulunmuştur. Bir çok farklı marka günümüzde bu sistemleri geliştirmek için çalışmakta ve piyasaya ürün sunmaktadır. İrili ufaklı tüm teknelerde bu tip ürünler kullanılabilmektedir. Echosounder (balık bulucu), ekometre ve derinlikölçer, sonar, uzaktan algılama yani GPS ve haberleşme araçlarımevcuttur. Bu cihazların bulunmasının ardından balıkçılık sektörü çok gelişmeye başlamış ve avlanabilirlik artmıştır.

Echosounderlar balık bulucu cihazlar olarak günümüzde bilinmektedir. Bu cihazlar su tabakasına farklı frekanslarda ses yollarlar. Su kütlesinden daha yoğun bir cisme çarptıklarında ses dalgaları geri dönerek bir sinyal verir. Bu sinyaller yatay ve dikey olarak yollanabilirler. Sinyallerin geri dönüşü bir ekrana yansır ve su kütlesinin yapısı meydana gelir. Tabi ki yoğunluklarına göre ekranda farklı renkler meydana gelir. Bu sayede nerde balık var ya da nerden bir sürü geçiyor tespit etmek mümkün olur. Fiyatları günümüzde çok pahalı değildir. Bu sebeple çok rağbet görmektedir.


Ekometre ve derinlikölçerler basit yapılı echosounderlerdir


. Balığın yerini tahmini gösterebilirler. Bu sebeple çok tercih edilmezler. Eğer avcı için önemli olan derinlik ise yeterli olabilir fakat diğer fonksiyonlar için basit kalırlar. Ayrıca derin sularda da çok etkin değillerdir. Sığ
balıkçılığı için hemen hemen bir görüntü oluşturabilirler.
Sonarlarda echosounder gibi ses dalgalarıyla çalışır fakat farklı olarak dalgayı istenilen açıda gönderebilirler. İkisi birlikte kullanıldıkları zaman güçlü bir avcılık mümkün olur. Bu araçlar daha çok ne kadar uzakta bir kara parçası olduğunu, konumu ve su alanını gösterir. Bu sebeple yön ve mevkii bulmada önemli bir rol oynar. Diğer bir özelliği ise balık bulucunun alanından çıkan sürüyü tekrar bulmakta kullanılır. Çünkü daha geniş bir alanı tararlar. Sonarlar teknelerin olmazsa olmazlarıdır.


Denizlerde kullanılan en önemli cihazlar, haberleşme araçlarıdır. Çok eski zamanlardan beri kullanılır ve denizciliğin temelini oluştururlar. Balıkçılıkta kullanılan telsiz VFH telsiz telefonudur. Ayrıca balıkçılık kanalı olarak da 77 frekansı belirlenmiştir. Günümüzde sürekli daha da geliştirilmektedir. Ayrı frekanslara göre farklı bölgelerde ki balıkçılarla ya da güvenlik birimleriyle iletişimi sağlar. Teknolojiye ayak uyduran cihazlardır. Genel çağrı kanalı 16’dır. Bu cihaz sayesinde balıkçılar diğer balıkçılarla daha koordine çalışabilmekte ve farklı bölgelere dağılabilmektedirler. Günümüzde bu cihazlar yerine cep telefonları tercih edilse de telefonların çekmediği yerlerde yine bu cihaza ihtiyaç duyulur. Çünkü açık sularda çekim çok azalmaktadır.

 
Bu cihazlar sayesinde balıkçılık, rastgele yapılan avcılıkların dışına çıkılarak programlı ve kesin avlanamaya olanak sağlar. Ülkemizde özellikle 1980 yıllarından sonra bu cihazların kullanımı hızla artmıştır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.