Silikon Yem ile Tatlısu Levreği Balık Avcılığı Drop Shot Fishing

Silikon Yem ile Tatlısu Levreği Balık Avcılığı Drop Shot Fishing

Geçerliliği dünya genelinde binlerce balıkçı tarafından pekçok kez kanıtlanmış olan bu yöntem ingilizcede dropshot, down shot veya under shot gibi pekçok farklı isimle anılır. Bu avlanma şekli plastik yemler ve son derece hafif ağırlıklar kullanılan bir finesse(kullanılan plastik yemin hafif ağırlıklar sayesinde yavaşça yüzeyden dibe doğru indirilmesi) tekniği olarakta adlandırılabilir. Bu yöntem başlardaAmerika da pekçok balıkçı tarafından tekneden dip avcılığı şeklinde,soğuk nedeni ile uyuşmuş balıkların avlanmasında kullanılmıştır. Daha sonraları bu tekniğin pekçok avcı tarafından kullanılması ile kıstırma kurşunlar veya darter jigler gibi pekçok farklı yöntem kullanılmaya başlanmış ve pekçok büyük balıkçılık malzemeleri üretici firmaları bu yönteme has olta kamışları ve aksesuarlar üretmeye başlamışlardır.


Darter Head Jig

Eğer silikon yemler ile avlanabiliyorsanız Dropshot yöntemi ile de balık avlayabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan bir dropshot iğnesi,dropshot ağırlığı ve iğneyi bağlamak için Palomar düğümüdür.Eğer Palomar düğümünü bilmiyor iseniz Gamakatsu markasının hazır bağlanmış iğnelerini fırdöndü yardımı ile kullanabilirsiniz. Dropshot yönetmi ile balık avcılığında kullanılan iğnelerin numaraları 2/0-6 numara arasında değişsede genellikle 1 ve 2 numara iğneler tercih edilir.  Dropshot ağırlıkları ise 3 ve 12 gr arasında değişmektedir. Doğru misina tercihi dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır. Genellikle monofilament misinalar için 2-5 kg arası florokarbon misinalar için ise 6 kg’a kadar çekerli misina tercih edilmesi tavsiye edilir. Uzun süren avlar nedeni ile misinanın karışmasını engellemek için 18 numara fıröndü kullanabilirsiniz. Kamış olarak ise hafif aksiyonlu spin olta kamışlarının yanısıra baitcasting makinelere uyumlu olta kamışları da tercih edebilirsiniz.



Resim1: Polomar Düğümü

Resim 2 : Farklı marka dropshot iğneleri


Dropshot tekniğinde kullanılan suni yemler kullanıcı ve avlanılan bölgeye göre çeşitlilikler gösterse de genellikle 7,5-12,5 cm arası düz veya kıvrımlı kuyruklu silikon solucanlar veya silikon balıklar tercih edilir. Silikon balıklarda jig head kafa bölümüne gelecek şekilde bağlanır. Dibi çalılıklı olan sularda avlanırken 1,2 veya 4 numara ağzı geniş iğneler ve Texas düğümü  tercih edilerek takımın dibe takılması önlenmeliidir. Eğer geniş ağızlı bir iğne kullanmıyor iseniz daha kalın misina kullanarak takım dbe oturduğunda, çekerek takımı kurtarmayı deneyebilirsiniz.

Resim 4: Texas Rig tekniğinde kullanılan malzemeler

Resim 5: Texas Rig


Dropshot tekniğinde diğer bir önemli husus ise iğnenin altında uzanan ve ağırlığın takıldığı misina veya leaderın seçimidir. Kullanılacak leader uzunluğu,balığın yemlenme alışkanlığına; kerevit veya balıkla mı beslenmeye alışkın; ve balığın bulunduğu derinliğe; balık dipte mi yoksa yüzeyde mi; göre değişmekte olsa da genellikle 15 cm ile 40 cm arasında olmalıdır. Eğer dibi çim ve yabani otlar ile kaplı bir gölde avlanıyorsanız leaderin, yemin otların üzerine çıkıp balık tarafından farkedilmesi ni sağlayacak kadar uzun olmasını sağlamalısınız.

 

Yem ve misina seçimi ile ilgili gerekli bilgileri öğrendikten sonra birazda dropshot tekniğinin nasıl kullanıldığına göz atalım. Belirlediğiniz veya avlanmak istediğiniz bölgeye atışınızı yapın ve kurşunun tamamen dibe inmesini bekleyin.  Daha önce bu teknik ile balık avı yaptıysanız kurşunun dibe indiğini kolayca hissedebilirsiniz. Ancak dropshot tekniğinde yeniyseniz kurşunun dibe indiğini anlamak için kamışın ucunu arasıra indirin ve misinanın gergin olup olmadığını kontrol edin. Eğer misina gergin ise ağrılık hala dibe iniyor demektir.  Ağırlık dibe indikten sonra kamışla aksiyon vererek yemi sallayın ve avınızı bekleyin.

Dropshot tekniği dip balıklarının avında da son derece etkili bir yöntemdir. Eğer tatlısu levreğinin merasını belirlediyseniz  bot yardımı ile yemi meraya ulaştırarak başarılı avlar gerçekeleştirebilirsiniz.  Kurşun dibe indikten sonra kamışı hafifçe sallayarak silikon kurtun hareket etmesini sağlayıp dip bölgeleri tarayın.  Özellikle soğuk havalarda yeterince sabırlı olursanız bu yöntem sayesinde mükemmel avlar yapabilirsiniz. Burada önemli olan kösteği uzun tutarak silokon yeme hareket kabiliyeti sağlamaktır. 90 cm ve 150 cm arasında bir köstek uzunluğu kullanmanız tavsiye edilir.

Bazı durumlarda oltaya balık vurduğunu farkedemeyebilirsiniz. Kamışın ucunda ekstra bir ağırlık farkettiğniizde tasmalama yapıp balık olup olmadığını kontrol etmeniz tavsiye edilir. Pekçok tecrübeli dropshot avcısı bile belli aralıklar ile oltada hissedemedikleri bir balık olup olmadığını kontrol eder.  Balık olduğuna inandığınız bölgeyi dikkatlice tarayın.

Pekçok tecrübeli drobshot avcısı klasik tasmalama yönteminin yerine makine tasmalamasını tercih eder. Keskin ve ince palalı dropshot iğneleri hafif bir baskı ile balığa kolayca saplanacağından klasik tasmalama yöntemleri kullanmak gereksizdir. Makine tasmalamasında amaç  kamışı daha yavaş bir şekilde  yukarı kaldırarak  iğne ve takıma ani yük binmesini engellemektir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.