Palamut Avcılığı

Palamut Avcılığı

Genellikle ülkemizdeki tüm sularda yaşayan palamut balıkları ılıman suları severler. Boy ve büyüklüklerine göre bir çok isim alır. Palamut orta boy olan haline denir. Kestane palamudu, Çingene palamudu küçük boylardaki isimleri olurken, büyük halleri torik olarak adlandırılır. Lezzeti ve görüntüsü kendine has bir balıktır. Sırt kısmında yeşil şeritleri ayırt edici özelliklerinden biridir. Vücut şekli itibariyle çok hızlı bir balıktır ve kuyruğu çok çeviktir.

Palamut oltalarında 0,35- 0,40 misina kullanılır. Bedende daha ince misina tercih edilir. İğne boyu 3/0 numara ve uzun saplı olmalıdır. Hırsız iğne ile kullanılır ve bu iğne daha küçüktür. Kıyıdan avcılık yapılacaksa surf kamışları oldukça uygundur. Kol kuvvetine bağlı olarak olta kamışının uzunluğu değişim gösterebilir. Tekneden yapılan avcılıklar için bot kamışları kullanılır.

Yem olarak taze yemlerde sardalye, hamsi gibi yemler bütün olarak kullanılır. Büyük iğneler için ağızdan sokup karından çıkartılarak kullanılırken küçük iğne kullanırken, iğne anüsten sokulup kuyruktan çıkartılarak serbest halde bırakılır. Kolyoz ve uskumruda parçalar halinde bölünerek yem yapılabilir. Suni yem olarak kullanılan bir çok model vardır. Tüylü zokalar, silikon balık modelli yemler ve kaşıklar kullanılabilir. Palamut için kullanılabilen hamsi ve sardalye şeklinde, farklı boylarda ve renklerde yemler vardır. Canlı yeme nazaran maliyeti daha düşüktür çünkü uzun süre dayanabilir.
Torik avlamak için daha dayanıklı bir misina kullanmanız gerekmektedir. Ağırlık arttığı için 0,40 misina ve 6/0 ve üzeri iğne kullanılmalıdır.

Yem olarak yine büyün hamsi kullanılacağı gibi kolyoz balığının iç organları çıkarılarak bütün halde iğneye geçirilebilir. Tabi ki suni yemlerinde boylarının daha büyük olanlarının seçilmesi gerekir. 12 cm’ye kadar yem kullanılabilir. Bunun haricinde tüylü zokalar derin rıhtımlarda kullanılmak için uygundur. Balık modelinde kurşunlar olan bu tip yemler, suda balık gibi algılanarak avı kendilerine çekerler.

Palamutlar hızlı yüzen balıklar oldukları için oltayı olabildiğince uzağa atmak ve hızla geri çekmek gerekir. Bu at-çek yöntem hem yeme canlı havası verecek hem de palamutları cezp edecektir. Bu yöntem için surf kamışları tercih edilmesi verim için önemlidir. Özellikle Okuma surf kamışlarıözel üretimi sayesinde avlanma oranınızı çok arttırır. Palamut av malzemeleri özel olarak kategorize edilmiş olup palamutlar için yemleri de bulmak mümkündür

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.