Olta ve Olta Malzemeleri

21-03-2019 17:07
Olta ve Olta Malzemeleri

Olta ve Olta Malzemeleri

Olta; iğne, beden ve yardımcı olta malzemelerinden oluşan, balık avlamaya yarayan bir düzenektir. Olta yukarıda ki tanımdan da anlaşılacağı üzere üç temel unsurdan oluşur. Bu unsurlardan birincisi ve en önemlisi balık iğnesidir. Balık avlamak için mutlaka olta iğnesine ihtiyaç duyulur. Burada kast edilen iğne ucuna yem takılmış bir iğne olabileceği gibi kendinden iğneli bir sahte balık veya silikon yem de olabilir. Oltayı oluşturan ikinci temel unsur ise beden yani misinadır. Misina olta takımının iğne ve yardımcı malzemeler arasında ki bağlantısını kurar. Oltayı oluşturan son temel unsur ise yardımcı malzemeler adını verdiğimiz kamış, makina veya kasnak gibi olta malzemeleridir.

Misina, olta iğnesi, olta kamışı ve olta makinası temel olta malzemeleri olarak bilinir. Olta iğneleri genellikle tekli iğne, üçlü iğne ve jig iğnesi olarak üçe ayrılır. Tekli iğneler yemli avcılık,çapari yapımında veya silikon yemler ile kullanılırken üçlü iğneler ise genellikle sahte balık veya kaşık yem ile kullanılır. Asist iğne olarak bilinen jig iğnleri ise adından da anlaşılabileceği gibi jig yemleri ile kullanılır. Bir diğer temel olta malzemesi olan misina ise yapımında kullanılan malzemelere bağlı olarak üç farklı şekilde sınıflandırılır. Monofilament olta misinası en çok kullanılan ve en ucuz olta misinası türüdür. Bir diğer misina tipi olan ip misina veya örgü misina ise pahallı olmasına rağmen son derece dayanıklıdır. Son misina türü olan fluorocarbon misina ise genellikle köstekler de veya öncü misina olarak bedenin en sonunda kullanılır. Olta makineleri ise spin makine, surf makine, jig makinası ve çıkrık makina gibi farklı türlere sahiptir. Olta kamışları da spin kamış, surf kamış ve tekne kamışı olarak sınıflandırılır.

Olta fiyatları iki temel unsura göre belirlenir. Bunlardan birincisi marka değeridir. Örneğin bir Shimano olta takımı markasız bir olta takımına göre daha pahalıdır. Olta fiyatlarını belirleyen bir diğer temel unsur ise olta yapımında kullanılan malzemelerin türüdür. Örneğin olta kamışları yapımında kullanılan iki temel malzemeden biri olan karbon ham maddesi fibere oranla çok daha pahallıdır. Veya olta makinelerinde kullanılan alüminyum ABS plastik malzemeler oranlar çok daha pahalıdır. Bu gibi malzemeler olta takımlarının fiyatını direkt olarak etkiler.

En iyi olta takımı seçimi aslında tutacağımız balığa göre malzeme seçmek ile başlar. Yani eğer at çek tekniği ile balık avlayacak isek en pahallı surf olta takımına sahip olsak da bu takım hiç bir işimize yaramaz. Bu nedenle doğru olta takımı seçimi yaparken avlayacağımız balığa ve bu balığı hangi teknik ile avlayacağımıza dikkat edip seçim yapmak gerekir. Bu seçimi doğru yaptıktan sonra Shimano olta takımı, Daiwa veya Okuma olta takımı gibi kaliteli ve sağlam olta markaları tercihi yapmak balık avı performansımızı arttırır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.