Olta Nasıl Atılır?

Olta Nasıl Atılır?

Olta Nasıl Atılır?

Olta atarken asıl önemli olan oltanın boyu ya da işlevi değildir. Oltanın atılış şekli ne kadar iyiyse olta özellikleri de o kadar belirginleşir. Sportif balıkçılığa yeni başlayanlar için 3.30-3.60 mt kamış yeterli olacaktır. İlk olarak oltaya alışmak gerekir.
Kamışlı oltalarda iki çeşit atış tekniği vardır;


·         Yerden kopartma
·         Sarkaç usulü

Yerden koparma tekniğinde, yerde duran oltayı savururken oltaya en az zorlamayı yapmak gerekir. Bu şekilde kollar tarafından uygulanan salınım, iskandilin uzağa savrulmasını sağlar. İlk olarak makarayı biraz salarak ağırlığın kamış ucundan uzaklaşması sağlanır. Ayakların üzerinde hamle yapacak gibi sabitlenmek gerekir. Güç kullanmak için en iyi duruş ayakların birbirinden biraz açık olmasıdır. Makara açık hale getirilerek olta sapı tutulur. Sağ elinizle atış yapacaksanız, sağ el daha üstte kalır, sol el ise yüze yakın sapın ucundan tutulur. Gülle atma pozisyonundaki sağ el ile ağırlığın havada olduğu hissedildiğinde atış pozisyonuna gelinmiş demektir. Bu işlem sonrasında olta savrulur ve sağ kolunuz olta ile aynı şekilde düz ve açık kalır. Bunun ardından açılan sol kol genişliği hızla geri çekilir ve sağ el ile gönderilmek istenen noktaya doğru çevrilir. Bu hareketle kamış hayali bir eksen etrafında yarım bir dönüş yapmış olacaktır. Bunun ardından misina salınacak ve hızla ilerleyecektir. Kurşun dibe değdiğinde olta makaranız otomatik ise misinayı tutacaktır.

Sarkaç yönteminde atış prensibi yerden koparma yöntemi ile benzerdir. Fakat burada daha az güç sarf ederek daha uzak mesafelere atış yapılabilir. Bacaklar diğer atışta olduğu hafif açık ve dengededir. İskandilin kamışa uzaklığı daha fazla olmalıdır buda yaklaşık 2 metre civarıdır. Makara serbest konuma getirilir. Gövde saat yönü doğrultusunda gerilir. Ve atış pozisyonu alınır. Kamış rahat bir tutuşta olmalı ve makara göz hizasında, dik olmalıdır. İlk hareket ileri doğru yarım açı ile savurmaktır. Daha sonra hızlıca geriye doğru yatırarak ivme kazandırılmalı ve hızlıca olta savrulmalıdır. Vuruşu yaptıktan sonra iskandil en üst noktada iken sol ile hız verilerek oltanın iyice salınması sağlanır. Bu işlem sonrasında yine sol el geri çekilerek tutuş pozisyonu alınır. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.