Olta Kullanmanın İncelikleri

Yapay yemler olta balıkçılığı lügatında yerini hızlı almaktadır. Yapay yemlerin en büyük avantajlarından bir tanesi yem sıkıntısının Herhangi bir problem teşkil etmesini önlemektir. Amatör balıkçılıkta denizden olta ile hangi balık türleri avlanabilir? Ülkemizin bu konuda bize sunduğu pek çok avantajı vardır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de mevsimsel ve yöresel olarak farklı balık türleri avlamak mümkündür.
Özellikle İstanbul Boğazı'nda olta ile palamut lüfer istavrit sardalya ve dip balıkları olta ile kolaylıkla alınabilmektedir. Öncelikle Avcı takımı geri almak kaydıyla vücudumuzun ağırlığını arka ayağımızda getirme kaydıyla orta atış pozisyonu alınır. Sonrasında makinenin misiniz sana kolaylıkla bırakabilmesi için odanın kilidini de açık bırakmalıdır. Sonrasında altının gerçek kısmından yararlanarak ileriye doğru savurma işlemi gerçekleştirilir.
Suyla buluşturan oltanın gerekli avı alması için uygun pozisyonu getirip bazı özel hareketler uygulanır. Olsa genellikle birden fazla iğneden ve yapay yemden oluşmaktadır. Olta suya attıktan sonra makarayla sürekli hareket kazandırmalıdır. Çünkü merada bulunan avı cezbetmek gerekmektedir. Özellikle çaparide akıntı pozisyonuna göre Denizin suyuna göre farklı aksiyonlar vermek gerekebilir. Örneğin hafif dalgalı ortamlarda kısa sıklıklarla makara döndürülmelidir.
Tüm bu gerekli aksiyonları verildikten sonra balığı yakalamak için beklenir. Oltaya balık geldiği misinanın suya doğru çekilme eğilimiyle anlaşılır. Bu eylem arttığın da balığın oltaya yakalandığı tahmin edilmelidir. Bu etki kuvveti hissedildiğinde uygun hareketlerle olta yukarıya doğru çekilir ve balık avlanır. En önemli unsurlardan biri de yemin oltaya nasıl takılacağıdır. Oltaya takılacak yemler iki şekilde adlandırılır.
Birincisi doğal yem diğeri ise suni yemdir. Doğal yemler denizden ya da tatlı suyun elde ettiğimiz yemlerdir. Diğer yemler ise silikon veya plastiklerden elde edilmiş sentetik ürünlerdir. Burada en önemli unsur oltayı balığa hissettirmeden yemi kamufle etmektir. Yani dikkat edilmesi gereken unsur kamuflajdır.
Gerek doğal gerekse sentetik yem de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budur. Balıkların türleri bulundukları yöreye göre değişmektedir. Bu değişim ile birlikte olta çeşitleri ve kalitesi de farklılaşır. Önemli olan hangi olta kullanılırsa kullanılsın doğru teknik uygulamaktır.