Olta kamışı ve surf kamışı arasındaki farklar

29-05-2018 22:56
Olta kamışı ve surf kamışı arasındaki farklar

Balıkçılık; bazıları için bir tutku, bazıları için ise boş vakitleri değerlendirmek için yapılan eğlenceli bir hobidir. Deniz kenarında, sessiz ve sakin bir yerde balık tutmak; kişiyi günlük yaşamın stresinden uzaklaştıracak bir faaliyettir. Her iki şekilde de balıkçılığı başarıyla gerçekleştirmek için birtakım ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Bunlardan biri de olta kamışı.

Olta kamışı incelemesinde bulunan birçok insan, çeşitlilikten ötürü kafa karışıklığı yaşayabilir. Kendine uygun olan şekilde bir olta seçmek için, öncelikle bazı temel farklılıkların bilinmesi gerekir.

Olta Seçimi Neye Göre Yapılmalıdır?

Olta seçimi esnasında;

·Balıkçılığın gölde mi yoksa denizde mi yapılacak olması,

·Balık tutma esnasında kıyıda, iskelede veya teknenin içerisinde bulunma durumu,

·Hangi balık türünün yakalanmak istediği,

·Olta kamışı, olta makinesi, misina ve diğer tüm ekipmanların birbiriyle uyumlu olması,

·Balık tutarken oltanın elde tutulması veya sabitlenmesi gibi birçok kriterin belirlenmesi gerekir.

Surf Kamışı Neden Farklıdır?

Kumsal balıkçılığı olarak da bilinen, denizin kıyısından denize doğru oltanın atılmasıyla birlikte yapılan balıkçılık türünde surf tipi kamışlar kullanılmalıdır. Surf kamışlarını diğer olta kamışlarından ayıran en büyük özellik, uzak mesafelere başarılı atışların yapılabilir olmasıdır. Uzak atış esnasında misina ile oltanın sürtünmesinden kaynaklanacak aksaklıklar, yok edilecek şekilde tasarlanmışlardır. Bu kamışlar genellikle 2,5 ile 4,5 metre aralığında değişebilen uzunluklara sahiptir. Surf kamışı kamışın satın alımında boy uzunluğu önemli bir faktördür. Hangi boyda bir kamış seçileceği esnada, balıkçıların fiziksel yeteneklerini göz önünde bulundurmak zorunludur. Uzunluk arttığında, oltanın ağırlığı da artacağı için; boyları daha kısa olan ya da fiziksel kısıtlamalara sahip olabilen kişiler, daha kısa kamış türlerine yönelmelidirler.

Surf oltası seçerken en önemli ikinci değişken, kamışın gücüdür. Kamışın gücü, kaldırma gücü olarak da tanımlanabilir. En iyi ve yaygın kullanılan seçenek, orta ağırlıklı kamışlardır. Hangi tür balıkların avlanacağı, bu seçimde önemli bir unsurdur.

Bir surf kamışı satın almadan önce; kamışın denge yapısına, sertliğine ve esnekliğine dikkat edilmesi gerekir. Diğer kamış türlerine oranla daha dayanıklı olan bu ürünler, zor şartlar altında dahi balık tutabilmek için tasarlanmışlardır. Performans ve üstün kalite standartları, bu tür kamışlarda bir araya gelmiştir. Surf kamışlarda 100 ile 150 gram arasında değişen kurşun kullanılabilmektedir. Oltanın daha uzağa gidebilmesindeki temel etkenlerden biri de budur.

Surf Kamış Fiyatları Nedir?

Olta türlerinin tamamı, sahip olduğu donanıma göre fiyatlandırılırlar. Bir olta kamışının sahip olduğu özellik ne kadar fazlaysa, maliyetinin de daha fazla olması normaldir. Olta kamış fiyatları değişken olduğu için ekonomik kamış fiyatları da bir olta edinmek mümkünken, yüksek maliyetli seçenekler de mevcuttur. Kişinin bütçesi ve aradığı özellikler, nasıl bir seçim yapacağında etkili olacak önemli bir faktör olacaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.