Olta İğneleri

19-03-2018 20:02
Olta İğneleri

İğne seçimi kosunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus mümkün olduğunca küçük boyutlu iğnelerin seçilmesidir. Küçük iğneler yemin oltada daha doğal görünmesini sağlar. Ayrıca küçük boyutlu olta iğneleri büyük iğnelere oranla daha avcıdır. Bir diğer önemli husus ise iğnelerin keskinliğinin belli periyotlarla kontrol edilmesidir.

Keskin iğneler ile balık avı ihtimaliniz körelmiş iğnelere oranla daha fazladır. İğnenin keskinliğini iğneyi hafifçe tırnağınıza sürterek basitçe test edebilirsiniz. Keskin bir iğneyi tırnağınıza sürttüğünüze tırnağınızın üzerinde hafif bir çizik izi bırakır. Körelmiş bir iğne ise tırnağınızın üzerinden kayarak herhangi bir iz bırakmayacaktır.

 En kaliteli iğneler bile zamanla kayaların ve deniz dibindeki kalıntıların etkileri ile körelir. Bu sorunu çözmek için Owner ve Gamakatsu gibi kimyasal olarak keskinleştirilmiş iğneler kullanabilirsiniz. Üzerinde ‘’chemically sharpened’’ ibaresi bulunan iğneler yapımında kullanılan ve standart iğnelere oranla daha kaliteli olan çeliğin yanı sıra keskinleştirilme aşaması esnasında kimyasal bir yatağa yatırılarak mükemmel keskinliğe ulaşır.

İğne Boyutları

İğne numaralı konusunda genel bir standart olmaması iğne boyutlandırılmasını karmaşık bir hale getirmektedir. Farklı iğne markalarının numaralarının birbirini tutmaması özellikle internet üzerinden iğne alımında problem yaratmaktadır.

İğne numraları hakkında hernekadar bir standart olamasada genellikle 1 den 32 kadar olan numaralarda sayı büyüdükçe iğne küçülmektedir. Örneğin 6 numara bir iğne aynı modelin 8 numaralı iğnesinden daha büyüktür. 1/0 dan 19/0 doğru gidildikçe ise iğne büyümektedir. Aynı modelin 5/0 numaralı iğnesi 1/0 numaralı iğnesinden daha büyüktür. Piyasada bulabileceğiniz en büyük iğne 19/0 en küçük iğne ise 32 numaradır.

Yandaki tabloda ortalama iğne boyutlarını görebilirsiniz. Birim olarak inch kullanılmıştır. cm cinsine çevirmek için değerleri 2,54 ile çarpmak gerekmektedir. Örneğin 13/0 iğne uzunluğu 4 inch yani yaklaşık 10 cm’dir. İğne ölçümü yaparken göz ile paka arasındaki mesafe göz uzunluğu dahil olmyacak şekilde hesaplanır.

İğne Anatomisi

Point(İğne Ucu): İğnenin balığın ağzı veya gövdesi ile temas eden keskin ve sivri bölümüdür.

Eye(Göz Kısmı): İğnenin misina veya suni yeme bağlanan en üst kısmı.

Shank(Pala): İğnenin göz ile uç kısmını bileştiren bölümü.

Bend(Dirsek): İğnenin pala ve uç kısmını birleştiren eğimli bölümü.

Gap(Ara):İğnenin pala ve uç kısmı arasındaki mesafe.

Barb(Kanca): İğnenin uç kısmında bulunan balığın iğneden kurtulmasını engelleyen sivri bölümü.

Popüler İğne Modelleri:


Aberdeen olta iğneleri uzun palalı ince modellerdir. Yurt dışında Sliding slip bobber denilen gezerli şamandıralı takımlarla levrek ve turna avlarında kullanılırlar. İnce palası canlı yem kullanımında yemin daha uzun süre canlı kalmasını sağlar. Uzun palası ise özellikle iğneyi yutan balıkların avında iğnenin balıktan kolayca çıkarılmasına yardımcı olur. Yurtdışında yayın, turna ve levrek avında çok popüler olan Sliding Slip Bober adı verilen şamandıralı takımın şemasını ve av videosunu aşağıda görebilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.