Kamp Malzemeleri

13-03-2019 16:10
Kamp Malzemeleri

Kamp Malzemeleri

Metropollerde yaşayan çoğu insan gibi bizlerinde; büyük şehirlerin kalabalığı ve yorucu temposundan kurtulmak için doğaya kaçmak istediğimiz anlar olmuştur. Kimi zaman bir doğa yürüyüşü kimi zaman ise aile veya dostlarla bir kamp kaçamağı.. Modern plaza insanlarının nadir olarak doğa ile buluştuğu ve az da olsa toprak ile bütünleştiği anlardır. Bu küçük kaçamakları veya planlanmış tatil organizasyonlarını unutmak istediğimiz birer anıya dönüştürmemek için bu tür outdoor organizasyonlarında ihtiyaç duyulacak kamp malzemeleri bulundurmak bir zorunluluktur.

Unutmamak gerekir ki kamp veya doğa yürüyüşü aktiviteleri genel olarak ıssız veya anlık ihtiyaçlarımızı gideremeyeceğimiz doğa koşullarında yapılmaktadır. Tüm hafta hayali kurulan ve planlanan bir kamp organizasyonun ortasında susuz veya gıdasız kaldığınızı hayal edin. İşte bu tür durumlarla karşılaşmamak için gerekli olan temel kamp malzemeleri hakkında fikir sahibi olamamız gerekir. Bunun yanı sıra bu malzemelerin hangilerini satın almamız, hangilerini kiralaya bileceğimiz konusu da bütçemizi korumak adına önem arz eder. Kamp çadırı, uyku tulumu, kamp çantası ve benzer kamp malzemelerini satın alırken dikkat etmemiz gereken hususlar ve ince detaylar mükemmel bir kamp organizasyonu ile boşa harcanmış bir hafta sonu arasında ki ince detayı belirler. Yazımıza kamp için gerekli malzemeler hakkında detaylı bilgiler vererek devam edeceğiz.

Kamp Çadırı

İyi bir barınağa sahip olmak. kamp ve outdoor aktiviteleri için kilit bir rol oynar. Kamp çadırı sizi kuru ve sıcak tutmanın yanı sıra ihtiyacınız olan konforu sağlar. Kamp çadırı seçerken göz önünde bulundurmamız gereken temel bazı hususlar mevcuttur. Bunlardan birincisi çadır dirsek boyu yani çadırın yüksekliği ve genişliğidir. Hava şartlarına bağlı olarak çadırın içerisinde geçirebileceğimiz süre artabilir. Bu nedenle çadırın içerisinde kalacak kişi sayısı hesaplanarak çadırın çok sıkışık olmaması ve insanların ihtiyaç duyduğu hareket alanına sahip olması önemlidir. İhtiyacımız olan çadırı satın almadan önce çadırın içerisine girerek taban ve tavan boyutlarının mutlaka gözlemlenmesi gerekmektedir. Kamp çadırı seçiminde bir diğer önemli husus ise mevsimsel etkileri göz önünde bulundurmak gerekliliğidir. Kış ayları dışında yapılan kamp aktiviteleri için üç mevsim bir çadır yeterli olacaktır. Ancak kış aylarında kamp yapılacaksa mutlaka bir kış çadırı yani 4 mevsim çadır kullanılmalıdır. Bir diğer önemli husus ise kamp çadırının ağırlığıdır. Eğer kamp alanına araç ile ulaşım imkanı var ise çadır ağırlığı çok önemli bir etken olmamakla birlikte eğer kamp alanına ulaşmadan önce yürümemiz gereken uzun mesafeler varsa kamp çadırının ağırlığı son derece önem arz eder. Son olarak kampa gitmeden önce kamp çadırını evde kurmak kamp alanında istemediğimiz sürprizler ile karşılaşma ihtimalimizi azaltır.

Uyku Tulumu

İyi bir uyku tulumu seçimi tıpkı iyi bir kamp çadırı seçimi gibi son derece önemlidir.Soğuktan korunmak ve iyi bir uyku için doğru uyku tulumu seçimi dikkat edilmesi gereken bir husustur. Uyku tulumu seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı temel kavramlar vardır. Bunlardan birincisi kamp yapacağımız bölgenin sıcaklık aralığıdır. Uyku tulumlarında belirtilen sıcaklık değerleri ortalama değerler olup konfor değerleri kişilere göre farklılık gösterebilir. Ancak bölgenin gece sıcaklığının 5 derece altında konfor sıcaklığına sahip uyku tulumu seçilmesi tavsiye edilir. Uyku tulumu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör uyku tulumunun şeklidir. Uyku tulumları dikdörtgen ve mumya olmak üzere iki temel şekle sahiptir. Dikdörtgen uyku tulumları daha konforlu olmasına rağmen sıcaklık değerleri göz önünde bulunarak üretilmemiştir. Bu nedenle soğuk hava koşullarında mumya tipi uyku tulumları tercih edilmelidir. Uyku tulumu seçimi için bir diğer önemli husus dolgu malzemesi seçimidir. Sentetik ve kaz tüyü olmak üzere iki temel dolgu malzemesi vardır. Sentetik dolgulu uyku tulumları daha ucuz, neme ve yağmura daha dayanıklıdır ve ıslandığında daha çabuk kurur. Ayrıca kaz tüyü uyku tulumlarına oranla daha ağırdır. Kaz tüyü uyku tulumları ise daha hafif ve daha iyi yalıtım sağlayan uyku tulumlarıdır. Ancak neme ve yağmura karşı dayanıklı değildirler.

Kamp Matı ve Kamp Yatağı

Kamp matı en önemli kamp malzemelerinin başında gelir. Çünkü kamp matı vücudumuz ve zemin arasında tampon ve yalıtım görevi görür. Vücut ısısının korunmasında önemli bir rol oynayan kamp matı seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı temel hususlar bulunur. Bunlardan birincisi mat veya kamp yatağının sağladığı konfordur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şişme matların konfor sağlamasına rağmen yalıtım konusunda yaşattığı dezavantajlardır. Ayrıca mat kalınlığı arttıkça ağırlıkta artmaktadır. Gerçekten soğuk bir bölgede kamp yapılacaksa yalıtımlı havalı matların tercih edilmesi gerekir. Son olarak kamp bölgesine ulaşıldığında çadır, kamp yatağı ve uyku tulumlarının kurulumunun karanlık çökmeden tamamlanması gerektiği gözden kaçırılmaması gereken önemli bir detaydır.

Kamp Ocağı

Kamp esnasında ihtiyacımız olan gıdayı elde etmek için kamp ocağına ihtiyaç duyarız. Temel olarak üç çeşit kamp ocağı tipi mevcuttur. Bunlar benzin ocakları, ispirto ocakları ve LPG ocaklarıdır. Kamp ocağı seçiminde dikkat etmemiz gereken birinci husus kamp bölgesine ulaşımı arabayla mı yoksa yürüyerek mi sağlayacağımızdır. Eğer car camping olarak adlandırılan ve araba ile ulaşım sağlanan bir kamp türü yapıyorsak benzinli kamp ocağı ağır olsa da işimizi daha iyi görecektir. Eğer backpacking olrak adlandırlan kamp türü yapıyorsak bu durumda lpg ocağı tercih etmek ağırlık açısından daha faydalı olacaktır.

Kamp Feneri ve Kafa Lambası

Gece yapılan outdoor aktivitelerinde ihtiycımız olan aydınlatmayı el feneri, kafa lambası veya kamp feneri ile sağlayabiliriz. El feneri kullanmak kamp esnasında ellerimizi kullanmamazı kısıtladığından çok tercih edilen bir yöntem değildir. Kafa lambası kullanmak hareket yeteneğimizi kısıtlamaz bu sayede işleri daha kolay halledebiliriz. Kamp lambası kullanmak ise özellikle çadır içinde bize daha yoğun aydınlatma sağlar.

Kamp Sandalyesi

Daha konforlu bir haftasonu için kamp sandalyesi olmazsa olmazların başında gelir. Kamp sandalyesi seçiminde car camping mi yoksa backpacking mi yaptığımız önem arz eder. Eğer kamp alanına araç ile ulaşım imkanımız var ise daha konforlu modelleri tercih edebilecekken aksi durumlarda daha hafif ve katlanabilen modelleri tercih etmemiz gerekir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.