Levrek Avcılığı

Levrek Avcılığı

Levrek Avcılığı

Karadeniz dahil tüm sularımızda bulunan levrek deniz balıkları arasında en çok sevilen avlanılmak istenen türdür. Denizlerimizde iki türü mevcuttur. Birbirinden çok farklı olsalar da biri daha yumuşak ve beneklidir ve daha büyük boylara ulaşabilmektedir, diğeri ise daha küçük boylarda bulunurlar. Levrekler 80, 100 metrelere kadar büyüyebilmektedir. Ağırlıkları ise 10, 15 kiloya ulaşabilir. Hal böyle olunca avcılığının yapılması da çok keyif vermektedir.

Yapı olarak füze şeklindedir. Yırtıcı bir balık olduğu için canlı yemlere çok ilgi gösterir. İri pulları vardır ve sırt bölgesi kurşuni gri rengindendirLevrek avcılığında önemli olan sessizliktir. Çok zeki olan bu balıklar sese çok duyarlıdır. Sığ sularda avlanmayı seven levreklerde 5, 6 metrelerde gözlenirler. Sessiz bir avcılık gerektiği için seçilecek botun ya da teknenin motorunun da sessiz olması beklenir. Bu da en iyi elektrikli motorlarda gerçekleşir. Eğer elektrikli motor tercih edilemiyorsa 4 zamanlı ve düşük devirli bir motor da işinizi görebilir. Bu tip motorların seçilmesinin sebebi avı ürkütmemek ve sessiz bir operasyon geçirmektir.

Kıyı balığı olduğu için, taşlık bölgelerde, kaya balıkları, gelincik, ot ablığı, karides, barbun ve gümüş balığı türler ilgisini çekmekte ve canlı yem olarak kullanılmaktadır. Suyun içinde hareket eden ve kaçmaya çalışan bir yem levrek için büyük bir cezbedici özelliğe sahiptir.Levrekler, at-çek yöntemi ve kıyı bırakma yöntemi ile olta kamışları sayesinde avlanmaktadır. Genellikle kıyı bölgelerinde sığ sularda ve akarsu ağızların, gürültüden uzak avcılıklar sonucunda avlanma oranı çok yükselir.

Kıyı bırakma oltalarında, ilk olarak dikkat edilecek olan misina kalınlığıdır. Bunun sebebi kıyıda misinanın kıyıda daha çok belli olmasıdır. Avlanılacak yerin bulanık ya da berrak olması bu renk üzerinde değişikliğe sebep olabilmektedir.  İnce 0.20, 0.30 bedenli misinalar kullanılmalıdır. Ana beden için 0.40 misinalar tercih edilir. Bu tip ince misina kullanımında balık avı yakaladığında misinanın boşaltılması gerekir. İnce yapıda bir misina kullanıldığı için zorlamalarda, bu denli büyük bir balığın misinayı koparması çok normaldir. Bu sebeple balık yorularak tekneye alınmalıdır. İğne seçiminde 2/0 4/0 arası iğnelerin kullanılması uygundur. Ana benden ve benden arasına orta boy fırdöndülerin yerleştirmesi gerekir. Ayrıca takılacak yem genellikle canlı yem olduğundan kamışa dikkat edilmesi gerekir, çünkü misina çok rahat bir şekilde gam yapabilir. Genellikle olta bırakılarak ve kamış sehpası yardımı ile sabitlenir. Yemin kendi yüzüşü zaten avı çekmek için yeterli olacaktır.

At çek yöntemde ise 2.10, 3 metre civarında bir kamış ile genellikle suni yem ile avcılık yapılır. Bu yöntemde esas olan suni yeme canlı izlenimi verebilmektir. Bu sebeple kamış sürekli hareket ettirilerek gezdirilir. Böylece levreğin ilgisi çekilebilir. Her halükarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta levrek avı yapılırken sessiz olunması ve mümkün olduğunca az hareket edilmesidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.