Elektrikli Deniz Motorları

Elektrikli Deniz Motorları

Elektrikli Deniz Motorları

Günümüzde kullanılan 3 tip motor bulunmaktadır. Bunlar dizel deniz motorları, benzinli deniz motorları ve elektrikli deniz motorlarıdır.  Elektrikli deniz motorları yakıtsız çalışırlar fakat benzinli ve dizel motorlar yakıt ile çalışır. Benzinli ve dizel motorların ise arasındaki fark ateşleme sistemleridir.


Günümüzde benzinli motorlar ve dizel motorların yanı sıra artarak talep edilen elektrikli deniz motorları çevre dostu olarak da bilinir. Suya atık bırakmadığı için tercih sebebidir. Ayrıca diğer motorlara göre daha sessiz çalışırlar. Fiyatlandırma olarak daha uygun fiyatlara temin edilebilirler. Benzinli motorlar daha ağır ve taşınma açısından sıkıntılı olmalarına karşın elektrikli deniz motorları rahatlıkla taşına bilirdir. Sessiz olmaları sebebi ile iç su ve denizlerde avı kaçırmamak için özellikle üretilmişlerdir. Tek motor olarak kullanıla bildiği gibi av sahasına girildiğinde yardımcı ve sessiz motor olarak da kullanılabilirler. Hem tuzlu suda hem de tatlı suda kullanılabilirler. Motor alınmadan önce bu özelliklere bakılması gerekir.


Elektrikli deniz motorları ikinci bir motor olarak teknede bulunmuyorsa elektrikli motorun enerji tüketim değerini öğrenip akünün doluluk oranının ayarlanması gerekir. Bu motorlar için tam kuru şarj aküleri tercih edilmelidir. Aksi taktirde motor gücü düşecek ve verim azalacaktır. Bu motorlar genelde şişme botlarda da tercih sebebidir. Şişme botlar diğer teknelere göre daha az güç gerektirdiği için elektrikli deniz motorları kıçtan takmalı olarak iyi performans sağlar.

Elektrikli kıçtan takma motorlar genelde 12 volt elektrik gücü ile çalışan motorlardır. Bu motorlar benzinli motorlara göre beygir gücü üretmez bunların ürettikleri güç itme gücü karşılığı olan lbs dir. 12 volt ile çalışan elektrikli motorlarda en yüksek 66 lbs dir. Türkiye ye gelen 66 lbs sadece İsca elektrikli motorlardır. 66 lbs itme gücündeki bir motor bile 1 beygir güç üretemez. 12 volt akım üreten 60 amper ile 200 amper arası tüm akülerde çalışır. Tek fark elektrikli motoru çalıştırma süreleridir. Elektrikli motorların çalışma süreleri 90 amper bir akü ile boşta 1 viteste 20 saate kadar sürmektedir. 1 viteste saatte 10 amper çeken bu motorlar, 2 viteste 15 amper saatte, 3 viteste 20 amper saate, 4 viteste 30 amper saatte, 5 viteste saten 35-40 amper çekmektedir. 90 amper bir akü ile 5 viteste maksimum 2 saat çalışmaktadır. Tabi ki bu çalışma denizde ya da tatlı suda teknedeki süredir. Elektrikli motorların genelde vitesleri koldandır ve 5 ile 2 geri şeklindedir. Dıştan takma elektrikli motorların genelde pervaneli 3 kanatlı olur ya da 2 kanatlı olup kanatları büyüktür.
 Elektrikli motorlar 1 2 marka haricinde Çin de yapılmaktadır. Torqeedo Elektrikli Dıştan Takma Motorlar alman malıdır ve gerçek beygir gücü üreten motorlardandır. Stinger elektrikli motorlar ise Türk malıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.