Denizdeki Tehlikeli Türler

Denizdeki Tehlikeli Türler

Denizdeki Tehlikeli Türler 1

Balığa çıkıldığında olta ya da zıpkın ile avcılıklarda karşılaşılabilecek bazı zararlı türler bulunmaktadır. Bunlardan kaçınmak gerekir. Temas edildiğinde ise yapılması gereken bazı ilk yardım teknikleri vardır. Bu türlerin çoğu ile sık sık karşılaşılmaktadır. Ağlara takılabilir, olta iğnelerine gelebilir ve tür bilinmediği takdirde kötü sonuçlar doğurabilirler.

Denizanaları denizlerimizde çok sık gözlenen canlılardır. Genellikle suların kirlenme gösterdiği bölgelerinde görülür ve çoğalırlar. Saydam oldukları için fark edilemez veya suyun alt bölgelerinden bir anda çıkabilirler. Ten ile temasında ani bir yanma ve sızı hissedilir. Deri şişmeye başlar ve ağrılar giderek artar. Su toplaması gibi kabarcıklar meydana gelebilir, denizanasının değdiği yer kaşıntı yapar fakat kesinlikle kaşınmaması gerekir. Deri çok hassas bir durumda olacağı için tahriş olacak, temas bölgesini arttıracaktır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ısıtılmış deniz suyunu üstüne dökmeniz gerekir. Suyun dayanabileceğiniz maksimum sıcaklıkta olması gerekir. Bu sayede zehir etkisini kaybetmeye başlar. Bunun ardından tedavi için hastaneye gidilmesi gerekir ki daha kötü sonuçlar doğurmasın. Kaşındı ve iltihaplar için mehlemler bulunmaktır ve sürüldükçe rahatlama yaratırlar.

Kestanelerin birçok türü suyun kirli olduğu bölgelerde çoğalırlar. Taşlık bölgelerde bol bulunurlar ve farklı renkler bulunabildikleri için bazen fark edilemeyebilirler. Kestane batmasında tıbbi bir yardım yapılamamaktadır. Batan yerin kesilip açılması gibi bir durum söz konusu değildir. Üzerine çok bastırılmadığı takdirde kendiliğinden bir süre sonra dışarı çıkmaktadır. Fakat deneyimlerle batan yere zeytinyağı sürülmesinin faydalı olduğu ve iğnenin daha çabuk çıktığı görülmüştür. İğne ile müdahalelerde kestane iğnesini çıkartmak mümkündür, fakat çok can yakar ve daha da içine girmesine sebep olabilir. İğnenin çıkmaması da acı kaybolduktan sonra problem yaratmamaktadır.

Anemonlar tüm denizlerimizde bulunurlar. Çok fark edilebilir türler değildir. Fakat temas halinde tentaküllerinde bulunan zehir ile kendini savunurlar. Çiçek gibi görüntüleri nedeni ile yanlışlıkla dokunulduğunda ani bir yanma ve elektrik çarpması gibi bir his doğurur. Bu his deniz canlılarının çoğu için öldürücüdür. Sadece palyaço balığı olarak bilenen nemo adlı balıklar için etkili değildir. İnsanlarda öldürücü bir etkisi bulunmasa da çok can yakıcıdır. Kan dolaşımına katılarak sinir sistemine etki etmektedir ve uzun süreli tedaviler gerektirebilir. İlk temasta yanma hissedilir ve ardından şişlikler oluşmaya başlar. Çoğunlukla dokunduğu yerde iz kalır. Dalışlarda eldiven ile yanlışlıkla dokunulduğunda eldivenin cilt üzerinde değdiği her noktaya yayılır. Buna çok dikkat edilmesi gerekir.

Müren balığı ege ve akdenizde görülen bir türdür ve kayalık bölgelerde yaşarlar. Zehirli olmamasına rağmen saldırgan ve yırtıcı bir türdür. Avını yakalamak için içe dönük çok sayıda sivri ve kesici dişi bulunmaktadır. Dişlerinde pek çok parazit bulunduğundan ısırmadan sonra ciddi enfeksiyonlara sebep olurlar. Dalışlarda eldiven kullanılması en azından ısırılsa bile enfeksiyon riskini azaltacaktır. Kayalık bölgelerde taşlara tutunmadan önce dikkat edilmesi gereken türlerdir.  

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.