Deniz Motorları

Deniz Motorları

Deniz Motorları

Deniz motorları benzinli ve dizel motorlar olarak değişim göstermektedir. Bu motor tipleri takılacağı yere, teknenin boyuna ve özelliklerine bağlı olarak değişir. Ayrıca iç sularda mı yoksa denizde mi kullanılacağına göre farklılaşabilir. Deniz motorları elektrikli, 2 ve 4 zamanlı deniz motorları olarak ayrılır.

Benzinli deniz motorları ikiye ayrılmaktadır. 2 ve 4 zamanlı olarak değişen benzinli deniz motorlarının farklı özellikleri vardır. 2 zamanlı motorları ve 4 zamanlı motorları birbirinden ayıran özellik yakıtı yakma süreleridir. 2 zamanlı motorlarda yakıt iki zamanda yakılır. Bu sebeple de motor yakamadığı yakıtı egzozdan dışarıya atar. Bu şekilde bir yakma sistemi olduğu için çevre kirlenmelerine sebep olabilmektedirler. Fiyat olarak 4 zamanlı motorlardan daha uygundurlar. Fakat daha çok yakıt tüketimi söz konusudur. Gürültülü çalışırlar ve çabuk arıza yapabilirler. Emilsiyon oranları düşüktür. Bakımları 4 zamanlı motorlara göre daha uygun fiyatlara yaptırılabilir. Yağ ve yakıt birbirine karışır ve beraber yakılırlar.
4 zamanlı benzinli motorlar, 2 zamanlı motorlara göre daha sessiz çalışırlar ve yakıtı 4 zamanda yaktıkları için az yakıt harcayarak çevreyi kirletmezler. Emilsiyon oranları yüksektir. Bozulma süreleri daha geç gerçekleşir. Fakat 2 zamanlı benzinli deniz motorlarına göre daha pahalı ürünlerdir. Bakımları daha geç olur fakat parçaları daha pahalı olduğundan maliyet artar. Nispeten daha sessiz çalışırlar.  4 zamanlı motorlarda yağ ve yakıt ayrı yakılırlar, birbirlerine karışmazlar. 


Bu sebeple yakıttan daha çok faydalanılır ve tasarruf sağlanır. Karşılaştırma yapılırsa;
·         2 zamanlı benzinli deniz motorları daha ucuz ve hafiftir. Yedek parçaları da daha ucuzdur.
·         2 zamanlı benzinli deniz motorları daha seri çalışırlar, 4 zamanlı motorlar daha yavaş kalır.
·         4 zamanlı motorlar çevre dostudur, yakıt israfı yapmazlar.
·         4 zamanlı benzinli motorlarda yakıt ve yağ ayrı yerlerde yakılır, birbirine karışmaz. 2 zamanlı motorlarda yakıt ve yağ birlikte kullanılır ve yakılırlar.
·         2 zamanlı benzinli deniz motorları gürültülü çalışırken, 4 zamanlı motorlar aksine daha düşük ses çıkarırlar. Bu da avı yakalama esnasında pozitif bir özellik sağlar.
·         4 zamanlı benzinli motorlar az arıza yaparlar ve daha uzun ömürlüdürler.
·         4 zamanlı motorlar yakıttan tasarruf ederek daha az yakıt kullanımı sağlar.

Benzinli motorların haricinde kullan bir diğer motor çeşidi ise elektrikli motorlardır. Elektrikli motorlar yardımcı motor olarak kullanılabilir veya küçük teknelerde ana motor olarak kullanılabilirler. Bu motorların seçiminde tekenin büyüklüğü ve özellikleri önemlidir. Ayrıca kullanımı esnasında iyi bir güç kaynağına ihtiyaç duyarlar. Çevre dostudurlar. Yakıt kullanmadıkları için çevre kirliliğine yol açmazlar ve çok sessiz çalışırlar. Bu sebeple sessiz yapılacak avcılıklarda tercih edilir ve avı ürkütmezler. Benzinli motorlara göre daha pahalıdırlar, fakat az bozulma gösterirler ve maliyeti çok düşürürler. Teknenin boyuna göre motor gücü de değişiklik gösterir. Fazla büyük teknelerde pek tercih edilmezler, çünkü devir düşük kalabilir ve iyi bir performans gözlenemez
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.