Dağcılık Ve Dağcılara Öğütler

19-03-2018 19:24
Dağcılık Ve Dağcılara Öğütler

 "DAĞCILIK" deyince insanların aklına farklı farklı şeyler gelmektedir. Kimileri oralara niye çıkıyorlar diye düşünür kimileri ise nasıl çıkıldığını ve orada neler yapıldığını anlamak ister. Aslında tırmanmak insanoğlunun doğasında olan bir dürtüdür.

Dağcılık 19.yy da Avrupa'da yapılmaya başlanan bir spor dalıdır. Dağcılık, doğada veya dağlık bölgelerde bir takım kar, buz, kaya tekniklerinin yazın veya kışın uygulanarak belirli bir zirveye dağın belirli bir noktasına tırmanılmasıdır diyebiliriz. Bu arada bazılarımızın aklına şu soruna gelebilir peki dağ denir? Kabaca dağ tanımını şöyle tarif edebiliriz; orman sınırının bittiği yerde "dağ" başlar. Ülkemizde orman sınırı 2000 metre dersek, bu yüksekliğin üstündeki yerlere dağ ve bu bölgelerde yapılan teknik veya yürüyüş faaliyetlerine dağcılık diyebiliriz.

 

            Dağcılık kendi içinde zamanla çeşitlere ayrılmıştır. Bunlar yaz/kış dağcılığı, kaya sportif dağcılık ve yapay dağcılıktır. Yaz/kış dağcılığı yılın herhangi bir zamanında, kamp yüküyle birlikte belirli bir noktaya kadar çıkılarak kamp kurulması ve ardından belirlenen noktalara çeşitli teknik ve malzemeler kullanılarak çıkışlar yapılmasıdır. Kaya /sportif tırmanış ise son 50 yılda gelişmeye başlamış olan ve çok daha kısa 1-50 metre arsındaki dik yamaçlara 60 dakika içerisinde çıkılıp inilerek yapılan dağcılık şeklidir. Bu tip tırmanışlar genellikle bir ip ve denetçi gözleminde yapılır.

 

            Günümüzde gittikçe yayılan bu tür "tırmanış bahçesi" diye tabir edilen ve bünyesinde aynı anda birçok tırmanıcıya tırmanma imkânı veren farklı zorluklarda rotalardan oluşan bölgelerde yapılır. Gebze Balkayalar, Ankara Hüseyin Gazi kayalıkları, İzmir Kaynaklar, Antalya Geyik Bayırı, Niğde Cimbar Vadisi ve Adana Anavarza ülkemizdeki önemli sportif kaya tırmanışı bahçelerindendir. Yapay tırmanış ise tamamen insan eliyle yapılmış olan yapılara tırmanılarak yapılır.Bu yapılara tırmanış avmlerde bile yapılabilmektedir. Çünkü bu yapılara bizler tarafından istenilen şekillerde ve boyutlarda yapılabilmektedir.

 

 DAĞCILIK YAPACAKLARA ÖĞÜTLER

 

 1. Yanınıza mutlaka fazladan yiyecek ve yakıt gibi ihtiyaçlardan alın ki artsın. Bakarsınız hava şartları kötüleşir, kazalar veya yön kaybetmelerle dönüş gecikebilir hazırlıklı olmak gerekir.

 

 2. Faaliyete gitmeden önce özellikle ocağını bir dene ki dağda ocağın sönmesin.

 

 3. Aşağılarda ağır yük taşımaya katlan ki yukarılarda rahat edesin.

 

 4. Malzeme ve yiyeceğini öyle bir hazırla ki kimseden bir şey istemeyesin. Çünkü burada komşuluk yoktur.

 

 5. Zaruri malzemelerinin hepsi sende bulunsun. Başkasına taşıtma ki yaşama şansın olur, çünkü senin malzemeni taşıyacak kişiye ne olacağını bilemezsin.

 

Bizim verebileceğimiz tavsiyeler bu kadar eğer dağcılık yapacaksanız bu işi daha önce yapmış birilerinden yardım alın, işinizi şansa bırakmayın.

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.