Can Yelekleri Ve Önemi

18-03-2018 13:44
Can Yelekleri Ve Önemi

Can Yelekleri Ve Önemi

Can yelekleri denizde güvenlik kurallarının en başında gelmektedir. Her teknede bulunması zorunlu olan malzemelerdir. Son zamanlarda yaşanan bir çok olayın sebebinin can yeleği eksikliğinden kaynaklanması, can yeleklerinin ne denli olduğunun önemini ortaya koymaktadır. Can yelekleri standart ve şişme can yelekleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Her teknede bulunması zorun olan modeller standart can yelekleridir. Suyun yoğunlu esasına göre daha az yoğun olan maddelerden ve ya hava sayesinde suyun üzerinde kalınmasını sağlarlar


Standart can yelekleri sertifikalı ve kafadan geçirilen can yelekleridir. Kırmızı- turuncu renkte üretilirler ve fosforlu çizgilere sahiptir. Bunun sebebi kaza esnasında bulunmayı kolaylaştırılarak yer tespitinin yapılmasını sağlamaktır. İç yapısı süngerdir ve kolay eğilip bükülme yapmazlar. Bu sebeple hareket kabiliyetini sınırlayabilirler. Bu can yelekleri minimum 15 kg yüzücülük sağlarlar. Bu ağırlık suda ki ağılığa göre hesaplanır. Su içerisinde normal ağırlığın %10’u kadar bir ağırlığa sahip olunur. Örneğin normalde 65 kilo olan birinin su içerindeki ağırlığı 6,5 Kg’dır. Deniz suyunun kaldırma kuvveti yoğunluğundan dolayı daha çoktur. Bu sebeple özellikle tatlı suda buna dikkat edilmesi gerekir.  

Çoğu can yeleğinde, giyilen normal kıyafetlerinde olduğu hesap edilerek üretim yapılması durumu vardır. Bu sebeple yüzdürücülükleri de artmaktadır.  Tüm can yeleklerinde yüzdürücülük ön taraf gelmektedir. Bunun sebebi yüzün su üstünde kalmasını sağlamaktır. Böylece ters dönme ve boğulma gibi sorunlar ortadan kalkmaktadır.

 
Can yeleklerinin yüzdürücülüğü newton birimi olan N ile ifade edilir ve bu rakam arttıkça yüzerlilik artmaktadır.Can yelekleri, Tip I, Tip II, Tip III, Tip IV ve Tip V kategorilerinde beşe ayrılır. Bu ayrım Amerikan standartlarına göre yapılır. Tip 1 can yeleği açık denizler için kullanıma uygun üretilmiştir yardımın geç geleceği düşünülerek uzun süreli koruma sağlarlar. Tip II de yardımın nispeten hızlı geleceği yerde kullanılmak için, yani kıyı kesimlerde kullanılması amacı ile üretilmiştir. Çok ağır olmayan geç bireyler için uygundur. Tip III can yelekleri can kurtarma yelekleri değildir. Yüzmeye yardımcı olmak için üretilmişlerdir. Fakat su üzerinde kalınmasını sağlamazlar. Tip IV yelek değildirler. Sudaki kişiye yardım amaçlı suya atılırlar ve giyilmeden, tutunarak suda durulmasına yararlar. Tip V ise özel ürünlerdir. Hipotermiyi önleyen yapıları vardır. 

Diğer tüm tipteki ürünlerin özelliklerine sahiptirler. Rüzgar sörfü ve yelken yapan kişilerin kullandıkları modeldir.
Şişme can yelekleri suyun içine atlandıktan sonra şişirilmelidir. Farklı tiplerde şişebilen yelekler vardır. Bazı modellerde hava alma aksamında suya dayanıksız kağıt bulunur ve suya değdiği zaman erirler ve şişerler. Başka bir modelde pimler bulunur bu pimlerin çekilmesi sonucunda can yelekleri şişer. Diğer bir model türüyse ağız boruna sahip olanlardır. Bu boru sayesinde ağızdan hava verilerek şişirilirler. Can yelekleri tekneye konmadan önce mutlaka suda denenmelidir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.