Balon Balığı Problemi

Balon Balığı Problemi

Balon Balığı Problemi

Son yıllarda ülkemizde hızla sayısı artan bu tür için dikkat çekilmesi gereken bazı noktalar vardır. İlk başta yapısı itibariyle normal bir balık gibi görünen bu türün yüksek bir zehirli etkisi vardır. Herhangi bir tehditle karşı kaşıya geldiğinde şişerek kendini savunmaya alır. İğne kaplı vücudu bolun halini alır ve bu şekilde balıkçı ağlarına takılması halinde ağları yıpratır. İsmini de bu özelliğinden alır.

Bu türlerin sularımızda artmasının sebebi olarak küresel ısınma sonucu ısınan hava değişimidir. Ak denize ortalama 6 türün geldiği belirlenmiştir. Her türü zehirli olmasa ayırt edilmesi güçtür. Balığın tanınmaması ve yenmesi halinde zehir hızlı bir şekilde vücuda nüfuz eder ve genellikle sonuçları ölümcüldür. Kimi kişiler "ben yedim bir şey olmadı” gibi söylemlerde bulunmaktadır. Bunun sebebi o an da karşılaşılan türün zehirsiz olmasıdır. Fakat bu tehlikeye atılabilecek bir durum değil bu sebeple bu türün kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir.
Ülkemizde çok tanınmasa da uzak doğu ülkelerin çok tüketilen ve pahalı bir türdür. Balığın pişirmeye hazırlandığı süreçte, bu balığın ustası olan aşçılar tarafından kesilir ve zehirli kısım temizlenerek pişirilirler. Fakat yine de kazalar mutlaka süre gelmektedir. Tarihin eski dönemlerinden beri eski Mısır ve Çin’de bu balığın zehirli olduğu bilinmekte ve yazıtlarda yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre dünyada altın zehirli kurbağadan sonra en zehirli ikinci tür olarak bulunmuştur. Siyanürden kat kat yüksek zehir etkisine sahiptir. Bu balığın deri, karaciğer ve gonadlarının tüketilmesi sonucu zehrin etki ettiği düşünülmektedir. Fakat kesin bir bilgi yoktur. Zehir vücuda etki etmesi 4- 6 saat arasında gerçekleşir.
Zehirlenmenin ilk belirtisi, balığın yenmesinden sonra 20 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkan dudaklarda ve dilde hafif uyuşukluk hissidir. Sonraki belirtisi ise kollarda, bacaklarda ve yüzde karıncalanmanın yayılmasıdır. Baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, ishal ve kusma oluşabilir. Bazen yürüme güçlüğü oluşabilir. Zehirlenmenin ikinci aşamasında felç artmaktadır. Solunum sıkıntısı artar. Konuşma etkilenir ve mağdurda genellikle nefes darlığı, siyanoz ve hipotansiyon görülür. Felç artar ve konvülziyon, mental bozukluk ve kardiyak aritmi oluşabilir. Ölümden kısa bir süre öncesine kadar, mağdur tamamen felç olmasına rağmen, bilinci açık ve bazı durumlarda tamamen berrak olabilir.
Güçlü dişleri sayesinde balıkçı ağlarını kolaylıkla koparabilen balon balıkları avcılıkta istenmeyen balıklardandır. Yasak olmasına rağmen bilinçsizce tüketilmektedir. Bu konuda ülkemizde son bir kaç yıla kadar hiçbir bilinçlendirme çalışması yapılmamıştır. Ülkemizde bu gibi bilinçlendirme çalışmaları yeni yeni başlamıştır. Belki bu balıklar yakalanıp laboratuar ortamında zehri ile birlikte incelenerek bilime katkı sağlanabilir ve ülkemizde ticari açıdan balon balıklarına önem kazandırılabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.