Balık Ve Olta

Balık tutmak birçok insanın en büyük hobisidir. Hobi olarak balık tutanlar dışında bu işi bir meslek olarak yapan insanlarda vardır. Meslek olarak balık tutan insanlara balıkçı denir. Balıkçılar balık tutmaktan kazandıkları para ile evlerini geçindirirken bir yandan da bu işi severek ve eğlenerek yapar. Balık tutuluyor ama nasıl tutuluyor bu balıklar elle mi? İlla ki bir alet kullanılacak. Balık tutmak için öncelikle bir oltaya ihtiyaç vardır. Ucunda iğne takılı, misina ya da atkuyruğu kılından olan ve balık tutmaya yarayan ipe olta denir.
Oltasız balıkçı olmaz. Balık tutmak dünyanın hemen hemen her yerinde rahatlamak için yapılan amatör bir spordur da diyebiliriz. Balık tutmak için olta kullanımını da iyi bilmek gerekir. Oltayı kullanırken öncelikle misinanın ucunda ki iğneye yem takılır. Hangi elimizi kullanmaya daha yatkınsak o elle kullanmakta fayda var. Makinenin kamış ile birleştiği noktaya dirseğimizi yerleştiriyoruz sonrasında orta ve yüzük parmağımız arasına kamışı alıyoruz.
Makarayı misina kamışa takılmayacak şekilde sarıp işaret parmağı ile misinayı kamışa bastırıyoruz. O sırada makarayı tutan kilidi açmak gerek. Sonra iş o misinayı denize atmaya geliyor. Kamışı geriye doğru dik tutmak önemli. Misinayı atmadan önce ne yöne atacaksak kamışı o yöne geriye doğru dik tutmak gerek. Oltayı denize doğru savururken 45 derecelik bir açı ile tuttuğumuz misinayı bırakmalı ve daha uzağa gitmesini sağlamalıyız. İleri doğru bir çekilme hissediyorsak balık oltayı tutmuş demektir.
Bu durumda da makarayı sarmaya ve oltayı çekmeye başlıyoruz. Kolay olan bu işi son derece dikkatli yapmak gerek. Mesela oltayı atarken gayet dengeli bir vaziyette durmak gerek. Şayet denge bozulur ise istenilen sonuç alınamayabilir. Avımıza ulaştıktan sonra ise dikkatli bir şekilde balığı oltadan çıkarmak gereklidir. Bir yandan balığı tutarken diğer yandan balığın ağzına takılan iğneyi çıkartmalıyız. Oltayı doğru kullanmak bu iş için oldukça önemli. Zira oltayı kullanmayı başaramazsanız bu işin zevkli yanını tadamazsınız. Ayrıca kısa süre içerisinde bu işten soğumanıza sebep olabilir.