Balık Cinsine Göre Doğal Balık Yemleri Nasıl Seçilmelidir?

20-06-2018 22:58
Balık Cinsine Göre Doğal Balık Yemleri Nasıl Seçilmelidir?

Balık yemi balık avında kullanılan yem çeşitlerine sahiptir. Doğal balık yemi iki ana grup altında incelenir. Bunlar, deniz balıkları için kullanılan balık yem çeşitleri ve tatlı su balıkları için kullanılan balık yem çeşitleri olarak ifade edilir. Bunun dışında akyemler ve hamur türü yemler de kullanılabilir.

Özellikle balık avı kıyıdan yapılacak ise öncelikli olarak avlanacak olan balığın beslenme alışkanlıklarına dikkat edilerek yem seçilmelidir. Bazı türler çayırlar arasında otlanarak ve küçük kabukluları yiyerek beslenir. Bazı balıklar aktif olarak avlarını kovalamayı tercih eder, bazıları da saldırarak beslenen balık türleridir. Genel olarak sakin mizaçlı olan ve avlama eğilimi kovalamak üzerine olmayan balıkları canlı ve suyun içinde aktif olarak hareket eden yemlerle avlamak mümkündür.

Hangi Balık Avına Hangi Doğal Balık Yemi Kullanılmalı?

Genel olarak doğal balık yemi için tüm balıklar büyük balıklar için yem olarak kullanılabilmektedir. Genel olarak balıklar kesilir ve ufak parçalar halinde de yem olarak kullanılabilmektedir. Balık yemi olarak beyaz ve parlak balıklardan elde edilen yemlere akyem adı verilir. Bunlar; istavrit, kıraça, uskumru, kolyoz, izmarit, gümüş, sardalya, hamsi, çaça, zargana, lüfer, palamut, torik gibi rengi beyaz ve parlak olan balıklardan yapılan yemlerdir. Bu balık yem çeşitleri iğneye canlı ya da ölü olarak takılabilirler.

Bunun dışında yapay balıklar da yem olarak kullanılabilmektedir. Suyun içerisinde canlı balıklar gibi davranan yapay yemler, özellikle yumuşaktır ve içlerine konan özel malzemeler sayesinde güneş ışığını yansıtır ve su altında balıkların dikkatini çeker. Göllerde, akarsularda ve denizlerde rahatlıkla kullanılabilen bu yemler, birden fazla kez kullanılması sayesinde oldukça da ekonomik oluyor.

Doğal balık yemi dışında kaşık oltalar da sıkça kullanılır. Özellikle hareket halinde bulunan gemi ya da teknelerin yanından suya atılıp sürükleme mantığı ile yapılan avlarda kullanılır. Bunun dışında plastik yemler de kullanılmaktadır. Suya düşen çeşitli yemlere saldırarak beslenen avcı ve yırtıcı beslenme alışkanlığı olan balıkların avlanmasında sıkça kullanılmaktadır. Farklı renklerde, ebatlarda ve sertlikte çeşitleri vardır. Özellikle ipekten yapılmış bazı tüyler, Zargana gibi kovalayarak avlanan balıkların avcılığında iyi performans gösterir.

Gerçek yemler de balık avcılığında sıkça kullanılır. Balık etleri ıskartaya çıkarılan balıklar ya da daha önce avlanmış ve yem olarak ayrılan balıkların etlerinden kullanılmaktadır. Uygun boyutlarda ve şekillerde oltaların ucuna bağlanan bu etler, büyük balıkların avında da sıkça kullanılmaktadır. Özellikle sardalya, istavrit, izmarit gibi balıklar için oldukça ideal yemlerdir. Bununla da beraber daha büyük balıkları avlamak için uygun büyüklükteki oltaların ucuna bu balıklar canlı olarak da takılması mümkündür. Canlı yemler dışında yumuşakça ve kabuklular da kullanılabilmektedir. Protein ve lezzet açısından da son derece dikkat çekici bir materyal olan yumuşakça ve kabuklu etleri arasında sayılabilecek olan sübye, mürekkep balığı, kalamar, kum midyesi ve Akdeniz midyesi avcılıkta başarısı yüksek yemler arasındadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.