Balık Bulucu Cihazlar

18-03-2018 13:36
Balık Bulucu Cihazlar

Balık Bulucu Cihazlar

Suyun altında ışık ve radyo dalgalarındansa ses dalgalarının daha az deformasyona uğradığı kanıtlanmış bir gerçektir. Prensip olarak, dikey olarak gönderilen ses dalgalarının su tabanına veya su içindeki cisimlere çarparak geri dönmesidir. Ses dalgasının kat ettiği yola ve sıklığına göre yer şekilleri, balık boyları ve derinlik tespit edilir. Gönderilen frekansın gidiş ve dönüş zamanı ve uzunluğuna göre ekrana bilgiler yansır. Balık bulucu cihazlarda frekansın yoğunluğu (sıklığı), alıcı hassasiyeti, ekran çözünürlüğü, alıcı ve vericinin kalitesi ve görüntü tazelenmesi gibi özelliklere dikkat edilmesi gerekir.
Frekans sıklığı ve güçlü olup olmaması görüntü için çok önemlidir. Frekans ne kadar güçlü olursa görüntü o kadar net ve doğru sonuca ulaştırır. Fakat geniş bölgeler değildi daha kısıtlı alanlarda etkili olurlar. Frekansın düşük güçte olması daha geniş bir alana hakim olunmasını sağlar. Bunun sonucunda da görüntü netliği değişir. Frekans gücü ayarlanabilir butonlar sayesinde değişebilir.
Görüntü tazelenmesi ekrana yansıyan görüntünün değişme hızıdır. Hareket halindeki bir tekne için bu özellik önemlidir. Eş zamanlı dip görüntüsünün ekrana yansıması o an bulunduğunuz mevkide kalıp kalmamanızı etkiler. Bu sebeple ekranın sürekli yenilenebilir olması beklenir.
Alıcı hassasiyeti frekansın algılanması ile ilgilidir. Frekans güçsüz bile olsa algılayabilir ve küçük avların da algılanmasına yardımcı olup. Bu sebeple istenilen boya göre avcılık yapmak mümkün olur. Olta avcılığında da dip yapısının ayrıntılı görüşü için daha idealdir. Kesin sonuç için alıcı hassasiyetinin iyi olması beklenir. Derinlik kapasitesi her ürün için değişim göstermektedir. Bu kaç metreye kadar derinliği algıladığını açıklar. Derin sular için tercih edilmesi gereken ürün farklı olacaktır bu özellikle.
Kullanılan güç ürünün özelliklerine göre değişim göstermektedir. Ürün ne kadar kapsamlı ve gelişmiş bir sisteme sahipse güç performansı da o kadar artacaktır. Balık bulucularda renkli görüntü her zaman iyi bir özelliktir. Siyah beyaz ekranda ayırt edilemeyen özellikler renkli ekranda çok net ve ayırt edicidir. Özellikle sürülere denk geldiğinde heyecan verici bir kırmızılık kaplar ekranı.
 

Mevki belirleme, koordinat belirleme gibi özellikleri de içinde bulunduran balık bulucular mevcuttur. Hedef ayırma özelliği ise alınan frekansları birbirinden ayırarak karıştırılmamasını sağlar. Bazı modellerde suyun ısısını ölçen özelliklerde bulunur. Balık bulucularda alıcı ve verici kalitesi de diğer bir önemli noktadır. İki durumun senkronizasyonu bilgilerin daha kesin olmasını sağlar. Bu sayede av verimi de artar.

Yeni üretim balık bulucularda menüler Türkçe yazılmaktadır. Bu sayede anlaşılır bir şekilde cihazı kullanmak mümkün olur. Ayrıca ekran büyüklüğü de kullanım açısından kolaylık sağlar. Bölgelerin daha net gözükmesini sağlar ve algılama kolaylık yaratır. Burada çözünürlüğünde iyi olması gerekir. Çözünürlüğün artması cisimlerin birbirinden daha net ayrılmasını ve algılanmasına yardımcı olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.