Avcılıkta Av Tüfekleri

19-03-2018 19:47
Avcılıkta Av Tüfekleri

Avcılık uygulaması ülkemizde Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nde Federasyona bağlı olarak faaliyetlerini yürüten bir uygulama olduğu için spora bir şekilde dâhil olmuştur. Lakin avcılığın bir spor olup olmadığı sürekli tartışılmış ve resmi makamlarca bir spor olarak tanınmadıkça bu tartışma devam edece benzemektedir.

 

            Tatil günlerinde ya da özel günlerde genellikle bir kaç kişi ile çıkılan ormanlarda, avlanmaya serbest bölgelerde ve sadece avlanmasına izin verilen hayvanlar için yapılan çok özel bir uğraştır. Avcılık uğraşı ile ya da hobisi ile uğraşan kişilere de avcı denir. Avcılık yapmak için materyal olarak ilk önce bir silaha ve muhtemelen bir tüfeğe ihtiyaç vardır ve bir silahın ne şekilde taşınabileceği, bulunabileceği, sahiplenilebileceği konusunda yasalar çerçevelerini belirlemiştir.

 

            Tüfek çeşitlerinden olan yivli av tüfekleri sahibi olmak için bunun gerekli olduğu belgeleri, bulunulan semtin Emniyet Müdürlüğü'ndeki ruhsat şubesinden ruhsatlandırmak sureti ile bir silah edinilmesi gerekmektedir. Silahın belgeli olması çok ama çok önemlidir fakat yeterli değildir. Buna ek olarak da avlanma izin belgesine sahip olmak gerekmektedir. Avlanma izin belgesi çıkartmak için de on sekiz yaşını doldurmuş olunması, avcı yeterlilik belgesi diploması alınmış olması, o yıla ait avlanma harç bedelini yatırmış bulunulması ve bunlarla ilgili işlemlerin tamamlanmış olduğunu gösteren avlanma izin belgesinin hazır olması gerekmektedir.

 

            Ülkemizde av tüfekleri ile avlanma izni olan hayvanlar içerisinde adet çokluğu ve popülasyon çokluğu olarak en tatmin edici hayvan bıldırcındır. Bıldırcın hem yerli olarak ülkemizde kuluçka yapmaktadır, hem de göç zamanı geldiğinde kuzeyde ki ülkelerden güneydeki ülkelere yolculuğunda ülkemize uğramaktadırlar. Bu bakımdan yurdumuzdaki avcıları tatmin edecek şekilde en yoğun bulunan hayvan olduğu kabul edilmektedir. Peki, avlanacak hayvanlar hangisi olduğu konusuna bakıldığında ise, her sene Merkez Av Karar Komisyonu'nun belirlemiş olduğu karalara göre türü koruma altında olan, nesli tehlike altında olan veya daha önceden izin verilmiş olup, artık avlanmasında sakınca görülen türler koruma altına alınır. Bunların dışındaki yaban hayvanları ise rahatlıkla avlanabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.