Av Tüfeği

16-05-2018 14:04
Av Tüfeği

 

Av tüfekleri bilindiği üzere çeşitli avcılık işlerinde kullanılan ateşli bir silah türüdür. 13. yy da ateşli silahlar kullanılmaya başlandı ancak yaklaşık olarak 17. yy a kadar ateşli silahlar av alanında kullanıldı. 17. yy a kadar ateşli silahlar av konusunda ok ve yayın yerini alamadı ancak 17. Yy’dan sonra ateşli silahlar sadece savaş alanında değil avcılıkta da kullanılmaya başlandı. Bu konunun elbette en büyük sebebi sanayi devrimi ile birlikte ateşli silahların daha kolay üretilmesi ve haliyle daha kolay elde edilmesidir.

 

Av tüfekleri piyade tüfeklerinden farklı olarak ucu çift namluludur ve nadiren de olsa tek namlulu olan av silahları mevcuttur. Çeşitli özelliklere sahip kovanlı mermiler kullanılır mesela ‘saçma’ adlı bir mermi çeşidi buna örnektir. İnce tek saçma adlı silahta av tüfeklerinde kullanılan fişekli mermilerin saçmalarından sadece bir tanesini ateşleyen silahtır bu daha çok kuş avlarında kullanılır neyse konudan sapmayalım. Av tüfeklerinin menzili genel olarak 20-90 metre arasında değişmektedir. Bu menzili belirleyen şey ise kullanılan tüfeğin modelidir eğer üst model ve iyi birav tüfeğikullanıyorsanız menzil 90 metreye kadar çıkabilir aksi halde daha küçük menzilli avlar yaparsınız.

Son zamanlarda ülkemizde yürürlükte olan av yasaları gereği yivli av tüfeği ve yivsiz av tüfeği olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bu ikisinin farkı ise yivli av tüfekleri daha yüksek tesirlidir aksine yivsiz av tüfekleri ise yivli av tüfeklerine göre tesiri çok değildir. Küçük bir not düşersek av tüfekleri çoğunlukla otomatik değildir buna yivli ve yivsiz av tüfeklerinin her ikisi de dâhildir.

 

Av tüfeklerinin çeşitlerine bakacak olursak: yarı otomatik, Superpoze, çift kırma, pompalı sisteme sahip ve tek kırma gibi çeşitleri kullanılmaktadır. Bu silahların fiyatlarına gelecek olursak dört dörtlük bir av tüfeğim olsun diyorsanız bir hayli para yatırmanız gerekmekte mesela Wınchester SX3 Black Shadow av tüfeği yaklaşık olarak 4480 TL civarındadır. Ancak daha cüzi miktarlarda bir av tüfeğim olsun diyorsanız hatsan Marine Guard pompalı av tüfeği yaklaşık olarak 625 TL civarında bir ücrete tabidir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.