Atılıcılıkta Kullanılan Malzemeler

Atıcılık sporunda atışa özel olarak tasarlanan giysilere ve malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Atış sporunun yapılabilmesi için, öncelikle gerekli malzemelerin temin edilmesi gerekmektedir.

 

Atıcılıkta kullanılacak olan kıyafetler, atıcıların fiziksel özelliklerini zorlamayacak derecede yumuşak, esneyebilen ve katlanabilen malzemelerden yapılmaktadır. Bayanlar ve erkeklerde spor ceket ve pantolona, bir de bayanların etek giymesine izin verilebilmektedir.

Bir yarışma içerisinde ya da genel antrenmanlarda, atış giysilerinin arka kısmında ve bel üstünde rahatlıkla okunabilir ve görülebilir bir biçimde sırt ve start numaralarının yer alması gerekmektedir. Ayrıca kıyafet ve ayakkabı gibi atıcılık malzemeleri belirli aletlerle ölçülmektedir.

 

Atıcılık giysileri; atış ceketi, atış pantolonu, atış ayakkabıları, atış eldiveni ve iç giyimden oluşmaktadır. Atıcılık kurallarına göre ceketlerin iç kısmında cep bulunması yasaktır. Dış ceplerin ise, atıcıya destek olmayacak şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Atış pantolonları, normal bel hizasında olup, kemerle beraber kullanılabilmektedir. Atış ayakkabısı olarak, normal, hafif spor ayakkabılarına ve botlara izin verilmektedir.

Atış eldivenleri, yumuşak malzemelerden yapılmış olmalı ve atıcıyı rahatsız etmemelidir. İçe tek kat şeklinde 2.5 mm. çift kat şeklinde ise 5 mm. kalınlığına kadar giysi giyilmesine izin verilmektedir. İç kısma başka kalınlıklarda giysiler giyilmesi, kurallara aykırıdır.

 

Atış giysilerinin dışında bulundurulması önemli olan diğeratıcılık malzemeleriise; tüfeğe bağlı olmamak koşuluyla dürbün, kulaklık, kulak tıkayıcısı gibi kulak koruyucu aletler ve kırılmaz özellikteki cam gözlüklerdir.

 

Atıcılık yarışmalarında kullanılacak olan malzemeler, yapılacak atış türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Yivli tüfekle yapılan atış yarışmalarında, tüfek, hedef ve cephanelere ihtiyaç duyulmaktadır. Trap yarışmalarında, tüfek, hedef ve cephanelerin yanı sıra, trap aletlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Skeet yarışmalarında, tüfek hedef ve cephanelerle birlikte skeet aletlerinin olması gerekmektedir. Tabanca ile yapılan atış yarışlarında ise, yalnızca silah, hedef ve mermiye ihtiyaç duyulmaktadır. Olimpik atıcılık yarışları; yivli tüfek, yivsiz tüfek ve tabanca atışları olmak üzere üç kategoride sınıflandırılmaktadır.

Skeet ve trap yarışmaları ise, isimlerini hedeflere fırlatılan aletlerden alan ve yivsiz tüfeklerle yapılan yarışmalardır. Yapılacak yarışmalarda atışlar; 10 m, 25 m, 50 m ve 300 m gibi belirli mesafelerden gerçekleştirilmelidir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.