Olta Takımı

05-03-2020 12:43
Olta Takımı

Olta Takımı ve Olta Takımı Çeşitleri

Olta takımı; balık avlamak için kullandığımız, iğne, misina ve kamış makineden oluşan bir düzenektir. Olta takımlarında kullanılan malzemelerin çeşitleri avlamak istediğimiz balığın yakalanması için kullanılan balık avı tekniğine göre belirlenir. Örneğin sazan avlamak için gerekli olan olta takımında kullanılan balık malzemeleri ile levrek tutmak için gereken olta takımında kullanılan olta malzemeleri farklılık gösterir. Yazımızın devamında temel olta takımı türleri hakkında genel ve açıklayıcı bilgiler vererek temel olta takımlarında hakkında bilgilendirmeler yapacağız.

Sazan Olta Takımı

Sazan balığı avlamak için kullanılan olta takımları genel olarak sazan olta takımıolarak adlandırılır. Ancak sazan avı için kullanacağımız olta takımını belirlerken dikkat etmemiz gereken ana unsur hangi teknik ile sazan avlayacağımızdır. Kullanacağımız sazan avı tekniğine göre satın alacağımız olta malzemeleri farklılık gösterir.

Temel olarak iki farklı sazan avı tekniği vardır. Bunlardan birincisi şamandıralı sazan avı tekniğidir. Şamandıralı sazan olta takımında kullanılan malzemeleri kısaca özetlersek; kamış olarak 30g ve 80g arasında kurşun atarına sahip tercihen 300 cm veya 330 cm uzunluklarında teleskopik veya parçalı olta kamışı, makine olarak ise tercihen 30'luk bir olta makinesi tercih edilmelidir. Misina olarak 0.30 mm kalınlık yeterli olacaktır.

Dip takımı ile sazan avcılığında kullanılan sazan olta takımları ise bildiğimiz klasik sazan kamışları ve debriyaj sistemli baitfeeder sazan makineleridir. Dip avcılığında kullanılan sazan olta takımlarında kamış olarak tercihen 2 veya 3 parçalı 360-490 cm uzunluğunda 3 veya 3,5 libre sazan kamışları ve 40-50 boyutunda baitfeeder özelliğ,ne sahip çift kalamalı sazan makinaları tercih edilmelidir. Misina olarak ise 0,35-0,45 mm arasında değişen kalınlıklar kullanılabilir.

Surf Olta Takımı

Surf olta takımları kıyıdan yapılan balık avlarında kullandığımız olta takımlarıdır. Surf olta takımları hakkında detaylı bilgi vermeden önce surf avcılığı nedir ve surf olta takımı nedir sorularına cevap vermek faydalı olacaktır. Surf casting disiplini özellikle kumluk sahillerde at çek takımları ile ulaşamayacağımız mesafelere yemlerimizi ulaştırmak için kullandığımız bir balık avı tekniğidir. Burada amaç yemimizi dalganın ilk kırıldığı noktanın ilerisine ulaştırmaktır.

Surf Olta Takımı Nedir?

Surf olta takımıeğer açık denizde avlanmamıza olanak sağlaycak tekne veya bot gibi bir ekipmanınız yoksa ve bu avclığı kıyıdan yapmak zorunda kaldığımızda kullanacağımız olta takımlarıdır. Surf olta takımlarında kullanılan olta kamışları surf kamış olarak adlandırdığımız ve tercihen parçalı yapıya sahip( teleskopik kamışlarda kullanılabilir) 390-450 cm aralığında değişen uzunluklara ve 200 g üzeri kurşun atarına sahip olta kamışlarıdır. Olta makineleri ise yüksek misina alma kapasitesine sahip özel kafa yapılı 40 ve üzeri boyuta sahip surf makinelerdir.Misina olarak ise mono veya örgü misina tercih edilebilir.

Spin Olta Takımı

Spin olta takımıyada at çek olta takımı spin adını verdiğimiz at çek avcılığında kullanılan olta takımlarıdır. Spin olta takımlarında kullanlan olta kamışları; spin kamış adını verdiğimiz 210-270 cm arası uzunluklara ve 10-40 g arası atarlara sahip kamış türleridir. Spin olta takımlarında kullanılan olta makineleri ise 25-40 arası boyutlara sahip spin makinelerdir. Spin olta takımlarında ip veya mono misina kullanılabilir.

Tekne Olta Takımı

Tekne olta takımları tekneden balık avlamak için kullandığımız olta takımlarıdır. Bu takımlarda önemli olan kullanılan malzemelerin sağlamlığı ve gücüdür. Tekneden yapılan balıkçılık türleri sırtı veya trolling adına verdiğimiz balık avı tekniği, seğirtme veya jiggin adını verdiğimiz balıkçılık tekniği ve yemli dip avcılığıdır.

Çıkrık olta takımlarında çıkrık kamışlar ve çıkrık makineler ve kalın misinalar kullanılır. Bilyalı çıkrık kamışımız yok ise sağam bir bot kamışı ile de aynı avcılığı yapabiliriz.

Jig olta takımlarında ise jig kamışları ve jig makileri kullanılır.Bu malzemelerinde son derece sağlam ve güçlü olması son derece önemlidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.