Olta Kurşunun Kullanımı için Bir Süre Var mıdır?

01-12-2018 19:42
Olta Kurşunun Kullanımı için Bir Süre Var mıdır?

Olta kurşunu olta balıkçılığı için en önemli malzemelerden biridir. Olta kurşunu genel olarak yemin hedeflenen alana fırlatılması için yemin zemin yani dip kısmına ulaşması için ve şamandıranın hassasiyetini desteklemek için en önemli malzemelerin başında gelmektedir. Olta kurşunu genel olarak farklı modellerde üretilmektedir. Olta kurşun modelleri arasında en çok tercih edilenleri ise; damla olta kurşunları, armut olta kurşunları gelmektedir. Bu olta kurşunları özellikle balığın ağzına daha kolay biçimde geçmesine destek olur. Bu unsurun yanı sıra kullanılan olta kurşunları avlanacak olan balık cinsine göre tercih edilmelidir.

Olta Kurşun Modelleri

Olta kurşun modelleri farklı amaçlarla kullanıldığı için farklı özelliklerle üretilmektedir. Genel olarak suya atılan ve su içinde kalması için kullanılan olta kurşunu modelleri balık avı için oldukça önemli ekipmanlar arasındadır. Eski zamanlarda olta kurşunları yerine taş ya da farklı ağır nesneler kullanılmaktaydı. Günümüzde ise daha modern bir çözüm olarak olta kurşun modelleri tercih edilmektedir. Günümüzde yine kullanım alanına ve tipine göre delikli gezer ( zeytin ) kurşun, armut kurşun çeşitleri, damla kurşun, fırdöndülü kurşun, yaprak kurşun, sazan kurşunu, tüplü kurşun vb. çeşitleri mevcuttur. Kurşunun oltaya sıkı şekilde bağlanması, balık avcılığında oldukça önemli bir faktör olduğu için unutulmamalıdır. Bunun için de farklı bağlama yöntemleri denenerek, içlerinden en ideali bulunabilir.

Olta kurşun modelleri yemin hedeflenen alana ulaşmasını sağlar. Bu aşamada örnek vermek gerekirse; kıstırma yani split olarak ifade edilen olta kurşun modelinde; misinaya hafifçe ağırlık ilave etmek mümkündür. Bu sayede de konforlu ve rahat bir şekilde, takım üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan kullanmak mümkün olmaktadır. Genel itibari ile şamandıra kullanılan avlarda olta kurşunu olarak split tercih edilir. Split, misina kesik olan bölüme takılmaktadır. Daha sonra ise, ağırlık sıkıştırılma yöntemi ile sabitlenmektedir. Fakat sabitleme işlemi ardından, misina üzerinde hareket yapılmaması gereken bir kurşun çeşidi olarak karşımıza çıkar. Buna sebep olan başlıca etken ise; baskı yapılma yöntemiyle takılan bu kurşun, misinaya yanlış bir hareket sonucu kalıcı zararlar verebilmektedir.

Olta kurşun modelleri arasında olan yumurta çeşidi kurşunda ise ana bedende kullanılan misinanın içinden geçer. Dolayısıyla da gezer kurşun çeşidi olarak da ifade edilir. Olta kurşunu arasında sevilen bir diğer model ise misket modeli olarak ifade edilen ve iğnenin üzerine takılan kurşundur. Yemin zemine daha hızlı şekilde inmesine yardımcı olur. Kısaca olta kurşun çeşitleri avlanacak olan balığı, kullanılan olta makinesine, suyun özelliklerine göre belirlenen bir unsurdur. Her balık çeşidi için aynı olta kurşun modelleri kullanmak başarılı bir avlamayı sağlamayacaktır. Bundan dolayı avlanacak olan bölgeye, bölgedeki balık çeşidine ve av yöntemine göre olta kurşununa karar vermek gerekmektedir.

Olta Kurşun Fiyatları

Olta kurşun fiyatları tercih edilen modele göre değişse de genel olarak olta kurşun fiyatları oldukça uygun olmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.