Olta

02-03-2020 11:19
Olta

Bu yazımızda oltatanımını yaparak oltayı oluşturan temel olta malzemeleri hakkında detaya girmeden yüzeysel açıklamalar yapacağız. Bunu yanı sıra ülkemizde genel bir yanlış olan ve olta denince akla gelen kamış makine düzeneğinin oltanın hangi kısmını oluşturduğunu açıklayıp bu genel yanlış hakkında balıkçı dostlarımızı aydınlatmaya çalışacağız.

Olta Nedir?

Olta balık tutmaya yarayan bir düzenektir. Daha detaylı bir açıklama yapmak gerekirse olta; iğne, beden ve yardımcı malzemelerden oluşan ve balık tutmamızı sağlayan bir düzenektir şeklinde genel kabul gören bir açıklama yapılabilir. Yaptığımız açıklamadan da anlaşilabileceği üzere oltayı oluşturan 3 temel bölüm vardır. Bunlardan birincisi olta iğnesidir. Olta iğnesine canlı yemler için kullandığımız iğnelerin yanı sıra suni yemlerde kullanılan iğneler de dahildir.

Oltayı oluşturan ikinci temel bölüm ise beden dediğimiz misinadır. Beden yani misina balığı kıyıya veya tekneye çekmemize yardımcı olan ve yardımcı aksesuarlar ile balık arasındaki bağlantıyı sağlayan kısımdır.

Olktayı oluşturan üçüncü ve son kısım ise yardımcı ekipmanlar adını verdiğimiz, olta kamışı, olta makinesi veya kasnak gibi olta malzemeleridir.Bu malzemeler balığı tekneye veya kıyıya getirmemize yadımcı olan ekipmanlardır.

Oltayı Oluşturan Temel Olta Malzemeleri

Bu bölümde oltayı oluşuran temel olta malzemeleri ve bunların türleri hakkında genel bir açıklama yapacağız.

Olta İğnesi

Olta iğnesi balığı yakalamamızı sağlayan aparattır. iğne olamadan balık tutmak mümkün olmaz. Temel olarak tekli iğne, ikili veya üçlü iğne,jig iğnesi ve jigheadler olmak üzere 4 temel iğne türü mavcuttur. Tekli iğneler genellikle canlı yemler ile yapılan balık avlarında, ikili ve üçlü iğneler genellikle maket balık ve olta kaşıklarında, jig iğneleri ağır jig yemler ile ve jig headler ise silikon balık yemleri ile kullanılır.

Misina

Misina; oltanın beden kısmını oluşturur. İp veya örgü misina, monofilament misina ve fluorocarbon misina olmak üzere üç temel misina türü vardır. Bu farklı misina türlerinin avantaj ve dezavantajları bulunur. Olta balıkçısı bu unsurları göz önünde bulundurarak kendisine en uygun misina çeşitini seçmeleridir.

Yardımcı Ekipmanlar

Yardımcı ekipmanlar aslında tüm olta aksesuarlarını bünyesine alır. Ancak biz bu kısımda olta kamışı ve olta makinesi gibi temel yardımcı olta ekipmanlarını inceleyeceğiz. Olta kamışları kendi içerisinde spin kamış, surf kamış, jig kamışı, tetikli kamış, çıkrık kamışı gibi farklı türlere ayrılır. Her olta kamışı farklı bir balık avı tekniği ile kullanıma uygundur.

Olta makineleri de kendi içerisinde spin makine, surf makine, jig makinesi ve çıkrık makina gibi farklı türlere ayrılır. Tıpkı olta kamışlarında olduğu gibi farklı olta makinasını çeşitleri de farklı balık avı teknikleri için kullanılır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.