Misina Çeşitleri ve Özellikleri

23-08-2019 11:59
Misina Çeşitleri ve Özellikleri

Misina Çeşitleri ve Özellikleri

 

Misina çeşitleri hakkında detaylı bilgi vermeden önce ''Misina nedir?'' sorusuna kısaca cevap verelim. Misina olta takımının beden kısmını oluşturan malzemedir. Olta tanımının iğne, beden ve yardımcı malzemelerden oluşan bir düzenek olduğunu düşündüğümüzde misinanın bu tanımda beden terimine karşılık geldiğini görürüz.

Temel olarak 5 farklı misina çeşidi mevcuttur. Bunlar monofilament misina, ip misina, flourocarbon misina, fly misina ve çelik teldir. Bunların en çok kullanılan üç modeli ip misina, mono misina ve hayalet misinadır. İp misina fiberlerin bir araya gelmesinden, mono misina ise naylondan üretilir.

Misina Seçimi

 

Piyasada pek çok farklı misina türü ve markası mevcuttur. Pek çok farklı tipte, renkte ve kalınlıkta olan bu misina çeşitleri içinden kendimize en uygun misinayı seçmek başlı başına bir sanattır. İşte kendimize en uygun misinayı seçerken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar ve cevaplamamız gereken bazı sorular vardır. İlk olarak olta misinasının olta takımında oynadığı üç temel rolü bilerek işe koyulmamız gerekir. Bunlar sırasıyla aşağıda ki gibi sıralanır:

1- yemin balığa sunulması

2- balığın iğne veya yeme yakalanması

3- balığın kıyıya veya tekneye çekilmesi

Bu bilgiden sonra ise sıra misina seçerken dikkat etmemiz gereken hususlara gelir. Bunları ise aşağıda ki gibi sıralanır:

1- avlanacağımız teknik

2- avlanacağımız meranın özellikleri

İşte misina seçimi esnasında bu temel soruları kendimize sorup aldığımız cevaplara uygun bir misinayı seçmek gerekir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde temel misina çeşitleri, bunların avantajları ve dezavantajlarının yanı sıra hangi teknikler ve suni yemler ile kullanıma uygun oldukları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

 

Monofilament Misina

 

1938 yılında DuPont firmasının pamuk, yün veya ipeğe oranla çok daha güçlü ve sağlam olan yeni sentetik süper polimer gurubundan oluşan naylon malzemeyi bulduğunu açıklaması ile monofilament misina icat edilmiş oldu. 1939 yılında ise ticari olarak mono misina üretimi başladı. Ancak 1958 yılına kadar genel kullanılan misina tipi halen Dacron ip misina idi. Ancak 1958 yılında Dupont firması daha ince ve pek çok balıkçılık tekniği ile uyumlu olan Stren modeli ile özellikle yeni üretilmeye başlayan spin ve spincasting makineleri ile birlikte balıkçıların dikkatini çekti.

Evet yukarıda monofilament misinanın tarihini anlattık. Şimdi daha basitçe anlatalım. Bu misina 60 yıldır satılan naylon bazlı misina çeşididir. İlk olarak monofilament Türkçede tek filament anlamına gelir. Üretim sonunda tek bir filament elde edilse de monofilament üretimi son derece karmaşık ve uzun bir süreçtir. Farklı moleküler bileşimlere sahip pek çok naylon bazlı polimerin eritilmesi ve karıştırılması ile ve daha sonra ortaya çıkan polimerin ekstruder ile çekilmesi ile oluşur. Mono misinalar suyu çeker ve yavaş batan bir yapıya sahiptirler.

Avantajları

 

1-Kullanım Yaygınlığı: Mono misina en çok kullanılan ve pek çok farklı renk ve çekerde karşımıza çıkan misina türüdür.

2-Fiyatı: İp ve flourocarbon misinalara göre daha ucuzdur.

3-Esnek Yapısı: Mono misinalar şoku absorve etmek için esner bu ise pek çok avcılık için bir avantajdır. Özellikle takılma esnasında takımı kurtarmayı kolaylaştırır.

4-Aşınmaya Karşı Direnci: Aşınmaya karşı dayanıklıdır

5-Sarım Kolaylığı: Mono misinalar yuvarlak yapısı sayesinde makaraya kolay sarılır.

6-Kolay Düğüm Tutma Özelliği: Monofilament misinalar genel olarak yumuşak ve esnek oldukları için kolay düğüm tutarlar.

7-Geniş Renk Seçeneği: Pek çok renkte satılır. Ancak en çok şeffaf ve mavi renk tercih edilir çünkü suda daha az görünür.

Dezavantajları

 

1-Düşük Çeker Değeri:Monofilament misinalar aynı kalınlıktaki ip misinalara oranla çok daha düşük çeker değerine sahiptir. Yüksek çeker gerektiren avcılıklarda misinayı kalınlıştırmak gerekir. Ancak bu iki temel probleme yol açar. Birincisi misina kalınlaştıkça balık tarafında kolay görünür hale gelir. İkincisi ise misina kalınlaştıkça olta makinesine sarabileceğimiz misina metrajı azalır.

2-Kolay Deformasyona Uğraması: Mono misinalar suyu çeker. Naylon suyu çeken bir malzemedir. Bu nedenle uzun süre suya maruz kaldığında kopmaya başlar. Örneğin mono misinayı 24 saat suda tutarsak doyum noktasına ulaşır ve kopmaya başlar.

3-Güneş Işığına(UV Işınlarına) Karşı Son Derece Dayanıksız: Naylondan üretildiği için zamanla güneş ışığı yüzünden kolayca deforme olur.

Hangi yemler ve teknikler ile mono misina kullanılır?

1.Derin dalar Crankbait sahteler
2.Su üstü popping sahteler
3.Jigheadler(top kafa olan modeller)
4.Sığ dalan Crankbait sahteler


İp Misina

1980 yıllardan sonra ip misina kullanımı özellikle Japonya'da tekrar popülerlik kazanmaya başlıyor. 1990 yılında itibaren Spectra, Kevlar ve Dyneema gibi gel-spun süreci ve aramid fiberlerin piyasaya girmesi ile ip misina kullanımı yaygınlaşıyor. Superline ve microfilament örgü misinalar son derece ince ve sağlamdır. Hatta çelik telden bile 10 kat daha sağlam olanları mevcuttur.

Tüm ip misinalar polietilen olarak bilinen sentetik termoplastik ile üretilir. Daha sonra jel döndürme adı verilen süreç ile son derece ince ve pekçok fiberin bir ağ gibi örüldüğü bir yapıya kavuşur. Buna Dyneema veya Spectraadı verilir. Daha sonra ise kaplama sürecine geçilir ve ip misina oluşur.

Avantajları

1-Yüksek Çeker Değerleri: Örgü misinalar mono ve flourocarbon misinalara oranla çok daha yüksek çekerlere sahiptir. Bu sayede hem mono misinaya göre daha ince misina kullanımı sayesinde görünürlük azalır hem de olta makinesine daha çok misina sarabiliriz.

2-Daha Uzun Mesafeli Atış İmkanı: Örgü misinalar özellikle ip misina kullanımına uygun kamış ve makineler ile kullanıldıklarında çok daha uzak mesafelere ulaşırlar. Özellikle kıyıdan avcılık için büyük bir avantaj sağlarlar.

3-Düşük Hafıza: Örgü misinalar sahip oldukları düşük hafızaları sayesinde olta makinesi ve makaranın şeklini almaz. Bu sayede daha uzun süre güvenle kullanılır.

4-Güneş Işınlarına Karşı Dayanıklılık: Güneş ışığından ve tuzdan etkilenmez.

5-Hassaslık: Esnemediği için oltanın ucunda ki en ufak hareketliliği dahi hissesderseniz. Özellikle tasmalama gerektiren avlarda mükemmel sonuçlar verir.

6-Büyük Balıklarla Kolay Mücadele: Yüksek çekeri ve düşük esnekliği sayesinde büyük balıklarla mücedeleyi kolaylaştırır.

Hızlı batar, daha uzağa ulaşır ve özellikle derin su avcılığpında yemi daha derine indirir. Güneş ışığından etkilenmez.

Dezavantajları

 

1-Zor Düğüm Tutma: İp misinalar kaygan yapıları nedeniyle zor düğüm tutarlar. İp misinalar için düşük sürtünmede dahi tutabilen özel düğüm tekniklerini öğrenmek gerekir.

2-Zor Kesilir: İhtiyaç anında ip misinaları kesmek için misina makası taşımak gerekir.

3- Su altında Görünürlük: Su altında görünme ihtimali monoya göre yüksek olduğundan flourocarbon veya mono lider kullanımı gerektirir.

4-Sürtünmeye Karşı Az Dayanıklılık: Sürtünmeye karşı monoya oranla daha az dayanıklıdır.

5-Düşük Esneme Özelliği Nedeni ile Hafif Kalama Ayarı: Son olarak esneme özelliği olmadığı için daha hafif kalama ayarı ile kullanmak gerekir. Aksi halde balığa yemi iyice yutması için gerekli olan zamanı tanımamış oluruz.

Hangi yemler ile ip misina misina kullanılır?

1.Flipping: Düşük esneme özelliği ve sağlamlığı sayesinde özellikle otluk ve bitki örtüsünün sığ olduğu meralda çok iş görür heavy
2.Su üstü yemler
3.Drop shot tekniği
4.Döner Kaşıklar

Yukarıda ki anlattıklarımız ip misinalar hakkında genel bilgilerdi. Şahsi deüşüncelerime gelirsek ip misinaların büyük çoğunluğu yüzer özelliğe sahiptir. Ancak bazı ip misinalar özellikle batmaları için üretilniştir. Örnek olarak Sufix 832 örgü misina özel olarak batan modeldir. Bu tip ip misinalar ise özellikle sırtı, jigging ve derin dalar sahteler ile mükemmel sonuçlar verir. Yüzer özelliğe sahip ipler ise su üstü sahteler, özellikle kurbağa vb silikon yemler ile iyi sonuçlar verir. Bunun yanı sıra özellikle bitki örtüsünün sık olduğu alanlarda döner kaşık ve gagasız sahteler ile güvenle avlanabiliriz. İp misinanın esnememe özelliği sahteye daha iyi aksiyon vermemeizi sağlar. Özellikle ip flouro karbonkombinasyonlarında sağlam düğüm tercih edilmelidir. Eğer fırdöndü ile bağlarsak o zaman ip misinanın esnememe özelliği ortadan kalkar.

 

İp Misina ile İlgili Terimler

Standart İp(Standard Braid) — Tipik örgü misina.

Fused Braid(Eritme Yöntemi ile Elde Edilmiş Örgü Misina)— Moleküler olarak değiştirilmiş ve ısıl işlem görerek birleştirilmiş çekirdeğe sahip örgü misina. Fused örgü misinalar daha sert ve daha sağlamdır. Özellikle spin avcılığı için tavsiye edilir.

Hollow-Core Braid— Bu misina tarzı leader misina ile birleştirmek için özel olarak boşluk bırakılmış çekirdeğe sahiptir. Mono veya flourocarbon leader ile kolayca kullanılır.

Polyethylene—İp misinaların ana malzemesi olan sentetik termoplastik

Gel-Spinning— Polietilenin örgü misinaların her bir katını oluşturacak şekilde bükülmesi süreci.

Dyneema— Hollanda şirketi DSM tarafından üretilen bükümlü örgü misina.

Spectra— Amerikan şirketi Honeywell tarafında üretilen bükümlü misina.

Carrier— Çok katlı ip misinaların her bir katını oluşturan kat. Örneğin 8 kat örgü misinanın her bir katına carrier denir.

Pic— Her bir örgü polietilenin bir diğeri ile kesişme noktası

Pics per Inch (PPI)— Her bir inch başına düşüen kesişme noktası. PPI ne kadar fazla ise ip o kadar pürüzsüz olur.

 

Fluorocarbon misina

Fluorocarbon misinamononun yapamadığı herşeyi yapar. Genellikle lider misina olarak kullanılırlar. Suda görünmez, aşınmaya karşı son derece dayanıklı. Bu nedenle ip misina ile mükemmel bir tamamlayıcı olarak kullanılır. Esnektir ancak mono kadar kıvrılmaz. Suyu tutmaz ancak öz kütlesi yüksek olduğundan batar özelliğe sahiptir. Bu sayede yem ile kamış ucu arasında daha az gevşek misina olur. Soğuk havalarda kırılganlaşmaz ve güneş ışığından fazla atkilenmez. florin, karbon ve hidrojenin kimyasal olarak bağlanması ve daha sonra ekstrüzyon işlemine tabi tutulması ile oluşur. En önemli özelliği ışığı yansıtmak yerine kırmasıdır. Bu sayede suda görünmez olur. Son derece sert ve aşınmaya karşı dayanıklı. Ancak düğüm atmak zordur. Suyu tutmaz. Flourocarbon. berrak sularda özellikle jig head ve silikon kombinasyonlarında hassaslığın ve görünmemenin birlikte gerektiği alanlarda, derin dalan ve batan yemler ile mükemmel sonuçlar verir.

 

Hangi yemler ile fluorocarbon misina misina kullanılır?
1. Jig yemler
2.Sığ yüzen crankbait sahteler
3.Solucanlar
4.Döner kaşıklar

Genellikle lider misina olarak kullanılırlar. suda görünmez. aşınmaya karşı son derece dayanıklı. Bu nedenle ip misina ile mükemmel bir tamamlayıcı olarak kullanılır.

Çelik Tel

Çelik teller dişli balıkların avında lider misinas olarak kullanılır. Ayrıca derine inilmesi gereken bazı sırtı avlarında da kullanılır. Uskumru ve lüfer, orkinos gibi dişli balıkların avı için.

Misinada Doğru Renk Tercihi

Misinarengini doğru tercih etmek en az misina türünü doğru tercih etmek kadar önemlidir. Mavi, yeşil, şeffaf ve daha pek çok renk tercihi yapılabilir. Şeffaf misina berrak sularda daha az gürünür. Bu nedenle iyi bir tercihtir. Mavi renk misinalar özellikle ışığın yoğun olduğu yaz aylarında iyi bir tercihtir. Yaz aylarında mavi renk misinalarda siz ışığın kırıldığını görürken balık bunu göremez bu sayede misinanızı takip etmek kolaylaşır. Sarı renk misinalar ise karanlık ve ışığın az olduğu ortamlarda tercih edilmelidir. Bu sayede misinayı takip etmek kolaylaşır. Yeşil renk misinalar ise özellikle yoğun bitki örtüsüne sahip sularda misinanızı iyi kamufle edecektir.

 

Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

 

Bu bölümde ise olta misinaları ile ilgili en çok sorulan sorulara kısaca açıklık getireceğiz.

Kopmayan Misina Varmıdır?

Misina üreticileri kopmayan misina üretebilir. Ancak bu misinanın çok kalın yada çok esnek olması gerekir. Her iki durumda da misina avcılık özelliğini kaybeder.

En sağlam misina hangisidir?

Bu soruya iki farklı cevap verilebilir. Eğer sağlamlık ile kast ettiğimiz şey yüksek çeker ise en sağlam misina türü örgü misinalardır. Eğer kast ettiğimiz şey aşınmaya karşı direnç ise bu durumda en sağlam misina flourocarbon misinalardır.

Misina Kalınlıkları Nasıl İfade Edilir?

Olta misinalarının kalınlıkları libre veya milimetre cinsinden ifade edilir. Kalınlık arttıkça misinanın çekeri artar.

Kalın Misina Kullanmak Avcılığı Nasıl Etkiler?

Misina kalınlaştıkça çekeri artar ancak misinanın balık tarafından fark edilme olasılığı da eşit düzeyda artar. Bu nedenle kalın misina kullanmak yerine yüksek çekerli ancak ince misina kullanmak daha iyi avcılık sağlayacaktır.

En İyi Misina Tavsiyesi?

Bu sorunun cevabı avlayacağımız balığa, avlanılacak meraya ve yapılacak avcılık türüne göre değişir. Spin avcılık için mono ve örgü misina. Jigging ve sırtı avcılığı için en iyi tercih ip flourocarbon kombinasyonudur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.