Çarpma İğnelerindeki Farklı Renklerde Ayrım Bulunmakta mıdır?

31-12-2018 14:03
Çarpma İğnelerindeki Farklı Renklerde Ayrım Bulunmakta mıdır?

Balık malzemeleri oldukça zengin ve çeşitlidir. Kullanılan tüm balık malzemeleri genel itibari ile avlanacak olan balığa göre kullanılmaktadır. Her balık türü için kullanılan balık malzemeleri aynı değildir. Bunun için de farklı balıklar için farklı iğneler, farklı oltalar ve farklı yemler kullanılmaktadır. Çarpma iğne modelleri de bunlardan biridir.

Çarpma İğnesi

Üç uçlu olan iğnelere, çarpma iğnesi adı verilmektedir. Bu modeller; bir beden üzerinde eşit açı aralıklarla üç benzer boyutta üç uç taşımaktadır. Su ürünlerine ya da balıklara çarptırılması ve taktırılması ile balık avı yapılmaktadır. Üçlü iğne modelleri genel itibari ile yuvarlak, oval ve köşeli boyun yapılarına sahip olmaktadır. Bu gibi iğneler, çarpma olarak avcılık yanında beden üzerine kurşun dökülmek sureti ile zokalı çarpma şeklinde kullanılabilir. Üçlü iğneler; genel itibari ile sırtı ve kaşık gibi sürükleme takımlarında bulunmaktadır. Balık ya da kaşık şeklinde malzemelere 1 – 3 tane üçlü iğnenin takılması sayesinde balık avı yapılır. Bu çarpma iğnesi modellerinin yanı sıra çok uçlu kalamar kancalar da mevcuttur. Bu kancalar; bir beden üzerinde çok sayıda tırnaksız uç taşımaktadır. Genel itibari ile kalamar ve ahtapot avcılığında kullanılmaktadır. Çok sayıda uç olması sayesinde yakalanmış olan avların kaçmasının önüne geçilir. Uçlu bir sora olmanın yanı sıra iki ya da daha fazla sıra da mevcut olabilir.

Çarpma İğne Modelleri

Çarpma iğne modelleri büyük boy balıkların sürülen halinde olduğu zaman; çarpma noktası şeklinde tabir edilen, dörtlü çengel gibi iğnesi olan bir modeldir. Bu iğnelerden zoka alınarak; seğitrme zokası gibi olta takımı elde edilir. Balıkların kabardığı ya da sıkıştığı mahallelerde herhangi bir yem kullanmadan, oltayı suya salıp, kuvvetlice çalınarak yapılan bir av yöntemidir. Oltanın çalınması durumunda, sürü içine giren zoka balıklarının çeşitli yerlerine takılması ile balık avlanır. Çarpma iğne modelleri ile yapılan balık avlarında; balıklar kuyruklarından, sırtlarından, kafalarından takılarak avlanmaktadır. Bundan dolayı da olta zorlanır. Kalın olta takımı kullanmak gereken çarpma iğne modelleri sayesinde torik, lüfer, palamut avcılığı yapılabilmektedir.

Renkli Çarpma İğne

Renkli çarpma iğne de en çok tercih edilen çarpma iğne modelleri arasında bulunmaktadır. Beden fosforlu ya da ışıklı çarpma iğnelerinin kullanılması daha sağlıklı sonuçlar vermeyi destekleyecektir. Bu iğnelere şemsiye iğne ya da şemsiye olta adı verilmektedir. Renkli çarpma iğne modelleri sayesinde balık avları oldukça başarılı şekilde tamamlanmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.