Çadır ve Kamp Çadırı Çeşitleri

01-04-2019 16:01
Çadır ve Kamp Çadırı Çeşitleri

Kamp Çadırı

Kamp malzemelerinin olmazsa olmazıdır kamp çadırları. Bu yazımızda kamp çadırları hakkında detaylı incelemeler yapıp doğru kamp çadırının nasıl seçilmesi gerektiği hususunda bilgiler vermeye çalışacağız.

Çadır Çeşitleri

Kamp çadırı temel olarak üç farklı şekilde çeşitlendirilir. Bunlardan birincisi çadırın üretiminde kullanılan malzemeye göre yapılan sınıflandırmadır. Çadırlar kullanılan çadır malzemelerine bağlı olarak kıl çadırlar, bez çadırlar ve plastik çadırlar olmakk üzere üçe ayrılırlar. Bir diğer sınıflandırma çeşidi ise çadırların şekillerine bağlı olarak yapılan sınıflandırmadır. Çadırlar kubbe çadırlar, tünel çadırlar, üçgen çadırlar vb olarak şekillerine göre sınıflandırılırlar. Üçüncü ve son sınıflandırma çeşidi ise mevsimsel sınıflandırmadır. Buda üç mevsim, ileri üç mevsim ve dört mevsim çadırlar olarak kullanılabileceği sezon bağlı sınıflandırma metodudur.

Kullanılan Malzemeye Göre Çadır Çeşitleri

Kıl Çadırlar

Bun çadır türü orta asya ve anadoluda gördüğümüz çul veya keçeden imal edilmiş ve barınma amacı ile kullanılan çadır tipidir.

Bez Çadırlar

Özellikle askeri amaçlı kullanılan ve bez malzemeden üretilmiş çadır çeşididir.

Plastik Çadırlar

Plastik türevi malzemelerden üretilmiş ve en yaygın kullanıma sahip çadır çeşitleridir.

Şekillerine Göre Çadır Çeşitleri

Üçgen Çadırlar(Ridge Tents)

Adından da anlaşılabileceği gibi üçgen tasarıma sahip çadır çeşitleridir. Daha ziyade konser ve festival gibi günü birlik etkinliklerde yaz aylarında kullanıma uygundurlar. En büyük dezavantajları rüzgara dayanıksız olması ve çadırın içinde ayakta durulması anında sağladıkları yükseklik problemleridir.

Kubbe Çadırlar(Dome Tents)

Kubbe çadırlar rüzgara karşı daha dayanıklı olması, şekil itibarı ile üzerinde kar biriktirmemesi, geniş iç hacmi, geniş kapıları sayesinde giriş çıkış kolaylığı sağlaması ve kurulumunun kolay olması gibi nedenler ile sık tercih edilen çadır tiplerinin başında gelir. Basit türleri yay şeklinde gerilmiş esnek bir polün merkezde birleşmesi ile oluşur. Eğer iki adet pol merkezde birleşirse kare kubbe, üç pol merkezde birleştiğinde ise altıgen kubbe olarak tanımlanan türleri mevcuttur.

Jeodezik Çadırlar

Jeodezik matematiksel bir kavramdan türemiş bir kelimedir. Kelime anlamı olarak bir küre yüzeyinde iki nokta arasında ki en kısa mesafeyi ifade eder. Çadırlarda ise birden fazla polün çaprazlama olarak yüzeyden geçtiği ve üçgenler oluşturacak şekilde birleştiği çadır tipidir. Bu pol şekli yapının üzerinde ki baskıyı azaltarak zorlu rüzgar ve hava koşullarına en dayanıklı çadır tipinin oluşmasını sağlar. Yarı jeodezik çadırlarda aynı pol yapısına sahip olmakla birlikte toplam pol miktarı daha azdır.

Otomatik Çadırlar

Bu çadır tipleri uzun ve kıvrılmış çerçevenin kalıcı olarak çadır kumaşına takılması ile oluşur. Bu mekanizma yukarıya doğru çekilerek harekete geçirildiğinde çadır otomatik olarak kurulur. Ancak rüzgarlı havalarda kullanıma uygun değildir.

Şişme Çadırlar

Şişebilir malzemeden üretilmiş, son derece ağır ve pahallı çadırlardır. Yaygın olarak kullanılmazlar.

Tünel Çadırlar

Üçgen çadırların geliştirilmiş ve daha fazla iç hacme sahip olan türleridir. . U şeklindeki pollerin bir düzlemde birleşmesi ile oluşurlar. Özellikle profesyonel dağcılar tarafından kullanılan bu çadırlar rüzgara karşı son derece dayanıklıdırlar.

Sezon Özelliklerine Göre Çadırlar

3 Mevsim Çadırlar

En çok tercih edilen, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında güvenle kullanabileceğiniz, son derece hafif ve kolay kurulabilen çadır çeşitleridir. Sahip oldukları pencere ve sineklikler sayesinde iyi hava yalıtımına sahiptirler. Ayrıca sineklikler sizi böceklerden koruma konusunda son derece faydalıdır. Ancak sineklikler tozun çadırın içerisine girmesine de olanak sağlayabilir. Tek ve çift tenteli modelleri mevcuttur. Konfor göz önüne alınarak üretilmiş modeller oldukları için zorlu hava ve rüzgar koşullarına dayanıklı değildirler. 3 mevsim çadırlar temel olarak üç fonksiyona sahiptir.

·Yağmur veya hafif kar yağışlarında kuru kalmanızı sağlar

·Sinek ve böceklerden korunmanızı sağlar

·Mahremiyet sağlar

İleri Düzey 3 Mevsim Çadırlar(Ülkemizde 4 Mevsim Olarak Bilinir)

Üç mevsim çadırlara benzerlik gösteren bu çadır tipleri ülkemizde 4 mevsim çadırlar olarak bilinirler. Temel üretim amaçları sağlamlık, havalandırma ve ısı tutma özelliklerini dengelemektir. Temel olarak bir veya daha fazla polden oluşan ileri düzey üç mevsim çadırlar standart üç mevsim çadırlara oranla ısı yalıtımını sağlamak için daha az pencere veya havalandırma bölmesi içerirler. Kullanılan poller daha sağlam olduğu için rüzgara da belli oranda dayanıklıdırlar. Bu çadır tipleri sık sık kampçılık yapanlar ve karlı olmayan zirve veya yayla gibi yüksek irtifalarda kamp yapanlar için uygundur.

4 Mevsim Çadırlar(Ülkemizde 5 Mevsim Olarak Bilinir)

Dağcı çadırı olarak da bilinen bu modeller sert rüzgarlara ve kayda değer kar birikintilerine dayanacak şekilde üretilmiş modellerdir. Temel fonksiyonu ağır kış koşullarında ve en sert rüzgarlarda dahi sağlam durmaktır. Diğer çadır çeşitlerine oranla daha fazla pole ve daha kalın kumaşa sahiptirler. Kubbe yapıları üzerinde kar birikimini minimuma indiricek şekilde tasarlanmıştır. Alçak tavan yükseklikleri ise en zorlu rüzgarlara dahi dayanmalarını sağlar. Azaltılmış havalandırma fonksiyonları sayesinde ısıyı en iyi tutan ve vücut ısısını en iyi koruyan çadır türüdür.

Temel Çadır Özellikleri

Çadır Yüksekliği

Bir çadırın en yüksek olduğu noktaya tepe yüksekliği denir. Çadır yüksekliği göreceli bir kavramdır. Eğer kıyafet değiştirme esnasında ayakta durabilmeyi veya çadırın daha ferah ve yüksek olmasını seviyorsanız tepe yüksekliği fazla olan bir çadır tercih edebilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki çadır boyu uzadıkça çadırın rüzgara olan mukavemeti ve dayanıklılığı azalır. Bu nedenle içinde çömelmenize olanak sağlayan bir çadır yüksekliği tercih etmek daha doğru olacaktır. Kubbe tipi çadırların en yüksek noktası çadırın orta kısmıdır ve kenarlara inildikçe yükseklik azalır. Kabin tipi çadırların ise her bölgesinin yüksekliği aynıdır.

Çadır Kapasitesi(Çadır Taban Genişliği)

Çadır taban genişliği bize çadırın kaç kişiyi barındırabileceğini anlatır. Satın alacağımız çadırın kapasitesini belirlerken dikkate almamız gereken husus çadırda kaç kişinin kalacağıdır. Bu durum kişilerin boy ve kilo ölçülerine göre değişse de hesaplama yapılırken kişi başına 2.5 metrekare alan hesaplanarak çadır kapasitesi belirlenmelidir. Eğer çadır içerisinde geçirilecek süre uzayacak ise buna bağlı olarak kişi başına hesaplanan alanda arttırılmalıdır.

Çadır Kapıları

Özellikle çadır içerisinde birden fazla kişi kalacaksa çadır kapılarının adeti ve yeri önem arz eder. Çadırın birden fazla kapısı olması özellikle uyku esnasında kamp arkadaşlarınızın üzerinden atlayarak kapıya ulaşma problemini ortadan kaldırır. Çadır kapılarının fermuarlarında YKK markasının kullanılması açıp kapama esnasında çıkan sesi azaltarak ekstra konfor sağlar.

Çadır Polleri

Çadır polleri bir çadırın iskeleti ve ayakta durmasını sağlayan yapıdır. Çadır pollerinin adeti, kullanılan malzemenin sağlamlığı ve pollerin çapı bir çadırın rüzgara ve zorlu hava koşullarına dayanıklılığını belirleyen temel hususların başında gelir. Poller fiberglass, aluminyum ve karbon malzemeden üretilir. Pol adetinin fazla olması kurulum aşamasını zorlaştırabilir. Bu nedenle aile çadırlarının pek çoğu otomatik çadır tipi olarak üretilir.

Çadır Yağmurluğu

Çadır yağmurluğu; çadırın tavanını kaplayarak su geçirmezlik sağlayan harici bir korumadır. Çadırınızı yağmurdan korumak için kullanabileceği gibi ekstra sıcaklığa ihtiyaç duyduğunuz soğuk hava koşullarında da kullanabilirsiniz.

Garaj

Çadırın giriş ve çıkışlarında bulunan, eşyalarınızı veya kirli ayakkabılarınızı koyabileceğiniz depolama alanıdır.

Havalandırma

Pek çok çadırın kapı, pencere ve tavan bölümlerinde havalandırma sağlayan kumaşlar veya fileler kullanılır. Bu çadırın içinde su buharı oluşmasını engellemenin yanı sıra daha iyi bir görüş imkanı da sağlar.

Çadır İç Cepleri

Çadır içinde ek depolama alanı sağlayan çadır iç cepleri özellikle geceleri aradığınız kamp ekipmanlarına kolayca ulaşmanızı sağlayarak hayat kurtarıcı olabilir.

Gerdirme İpleri

Kaliteli çadırların dış kısımlarına sabitlenmiş olan gerdirme ipleri özellikle rüzgarlı havalarda çadıra ekstra sağlamlık ve mukavemet sağlar.

Mükemmel Kamp Çadırınızı Nasıl Seçersiniz?

Kamp çadırı için evinizden uzakta ki eviniz benzetmesi yapılabilir. Kamp çadırı, outdoor aktivitesi planı yapan tüm insanlar için akla gelen en önemli ve ilk kamp malzemesidir. Sizi böceklerden koruyan, ıslanmanızı önleyen ve mahremiyet sağlayan kamp çadırları kampçıları hem fiziksel hemde mental açıdan güçlü kılar. Kamp çadırları bu derece önemli olduğu için pek çok farklı çeşidi mevcuttur.

Çadır Çeşitleri

Backpacking Çadırlar

Genellikle iki veya üç kişiyi barındırabilcek yaşam alanına sahip, hafif, görece dayanıklı ve pahallı olmayan çadır tipleridir. Genellikle üç mevsim kullanıma uygun olan bu çadır türlerini arabalı kamplarda veya uzun yürüyüşler ile kamp alanlarına varılan kampçılık aktivitelerinde kullanabilirsiniz.

Ultra Hafif Çadırlar

Backpacking çantalar ile benzer özellikler gösteren bu çadır çeşitlerinde dayanıklılık pahasına da olsa son derece hafif malzemeler kullanılır. Üretimlerinde kullanılan hafif ama dayanıklı malzemeler nedeni ile son derece pahallı çadır çeşitleridir. Sık sık kampa giden ve araç ile ulaşım imaknı olmayan kamp alanlarında kamp yapan sırt çantalı gezginler için ideal seçimdir.

ultra haffi çadır

Eğlence Çadırları

Yapı itibarı ile backpacking sırt çantalarına benzeyen eğlence çadırları, genellikle araç ile ulaşım sağlanabilen kamp alanları, festival ve konser gibi aktivitelerde kullanıma uygun, 2-4 kişiyi barındırabilecek kapasiteye sahip çadır çeşitleridir. Özellikle daha fazla yaşam alanı ve çadır yüksekliğine sahip olmaları nedeni ile tercih edilen modellerdir.

eğlence çadırı

Ekspedisyon Çadırları

Ülkemizde 5 mevsim çadırlar olarak bilinen, son derece sağlam ve dayanıklı çadır türleridir. Bu çadırlarda daha sağlam kumaşlar, daha fazla ve kalın poller, arttırılmış gergi ipleri gibi en zorlu hava koşullarına dayanıklı malzemeler kullanılmaktadır. Kışın mutfak olarak kullanılabilecek geniş bagaj alanlarına sahiptirler. Çift ve tek tenteli modelleri mevcuttur.Tek tenteli çadırlar daha hafif ve daha fazla yaşam alanı sağlasa da genel konforu düşürür. Dağcılar, zirve tırmanışı yapanlar gibi görece daha profesyonel kampçılar tarafından tercih edilen çadır türleridir.

Aile Çadırları

Son derece ağır ve kurulması zor olan bu çadır türleri 4-6 kişiye sunduğu geniş yaşam alanı, sağladığı ayakta durma yüksekliği, pek çok kişinin aynı anda uyumasına uygun geniş konfor alanı sayesinde geniş gruplar veya aileler tarafından tercih edilen çadır türleridir.

aile çadırı

Bivaklar

Uyku tulumunun ıslanmasını önleyen bir yağmurluk görevi gören bivaklar doğada size minimum barınma sağlayabilecek barınak türü olsa dahi sizi yağmurdan ve soğuktan korur.

bivak

 

Tarp Çadırlar

Sizi yağmurdan koruyabilecek ve minimum yaşam alanı sağlayan çadır tipidir. Genellikle yakında ki ağaçlara bağlayarak veya ortasına uzun bir sopa veya pol koyarak kolayca kurulabilirler. Bazı modellerinde ekstra sineklik mevcuttur. Mutfak veya kamp çadırı olarak kullanılabilirler.

tarp çadır

Kendimize Uygun Kamp Çadırını Nasıl Seçeriz?

Aynı taban uzunluğuna sahip ve üç mevsim kullanıma uygun iki çadırın fiyatını kıyasladığımızda bazen arada uçurum olduğunu görürüz. Bu fark çadırın kullanım amacı ve malzemelerin kalitesini faklı olmasından kaynaklanır. Bu nedenle kamp çadırı seçiminde göz önünde bulundurmamız gereken bazı temel hususlar mevcuttur.

Kapasite

Kamp çadırı kapasitesi belirlenirken kendimiz sormamız gereken soru çadırda kaç kişinin kalacağı olmalıdır. Tek başına yapılan kamp aktiviteleri her ne kadar son derece eğlenceli olsa da ağırlık dağılımı tek bir kişiye yüklendiği için son derece zor ve yorucu olabilir. Bu nedenle en çok tercih edilen çadır türleri 2-3 kişinin kalmasına uygun çadır modelleridir. Bu tip çadırlar seçildiğinde ağırlık dağlımı daha dengeli olacaktır. Örnek olarak 4 kilo ağırlığında bir çadırda eğer iki kişi kalacak ise kişi başına düşen çadır ağırlığı 2 kilo olur. Ancak aynı çadırda 3 veya 4 kişi kalacak olursa daha dengeli bir ağırlık dağılımı yapılarak kişi başına düşün ağırlık miktarı ciddi oranda azalır. Büyük çadırların bazı dezavantajları vardır. Bunları kısaca kurma zorluğu, çadır için uygun alan bulma zorluğu ve kapasitesinden az kişi ile kullanıldığında neden olduğu ekstra ağırlık olarak sıralayabiliriz.

Kullanım Alanı

Yaptığımız outdoor aktiviteleri seçmemiz gereken çadır tipini belirler. Eğer bir konsere veya festivale gideceksek 5 mevsimlik bir dağcı çadırını satın almamız bütçemize ek yük getirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle çadırın kullanım alanı son derece önemlidir.

Çadırda Kullanılan Malzemeler, Fiyat ve Ağırlık Dengesi

Çadırda kullanılan malzemeler, çadırın fiyat ve ağırlığı birbirine bağlı konulardır. Eğlence çadırları veya aile çadırları gibi ucuz çadır türlerinde daha ağır malzemeler kullanılırken bu çadır çeşitlerinin fiyatları ucuzdur. Ultra hafif çadırlar, 5 mevsim çadırlar ve bivaklarda ise kaliteli ve dayanıklı malzemeler kullanılır. Son derece hafif ve dayanıklı olan bu malzemeler nedeni ile bu tip çadırların fiyatları pahalıdır.

Çadırlarda Kullanılan Kumaş Çeşitleri:

PU Polyester

Poliüretan kaplı polyester en ucuz ancak en ağır kumaş seçeneğidir. Bu malzeme dayanıklı olmakla birlikte su geçirmez kaplaması kolayca aşınır ve su almaya başlar. Genellikle eğlence çadırları, aile çadırları ve ucuz backpacking çadırlar bu malzemeden üretilir.

PU Naylon

Silikon kaplı naylon kumaşlar polyestere oranla daha sağlam, hafif ve dayanıklı malzemelerdir. backpacking çadırlar, 5 mevsim çadırlar ve ultra hafif çadırlarda kullanılır.

Çadırlarda Kullanılan Pol Çeşitleri:

Çadır polleri aluminyum veya fiberglass malzemelerden üretilir. Pahallı çadırlarda aluminyum, ucuz çadırlarda ise fiberglass çadır polleri kullanılır.

Dizayn

Çadır dizaynını belirleme aşamasında istediğimiz çadırın ne kadar büyük olacağı ve ne tür bir çadır istediğimiz önem kazanır. Bu aşamada tek tenteli mi yoksa çift tenteli mi bir çadır alacağımız sorusu önem kazanır. Çoğu çadırda çift tenteli yapı kullanılır. Yani file ve nefes alabilir kumaştan üretilmiş iç çadır tentesi ve harici bir çadır yağmurluğundan oluşan çift kumaşlı bir yapı mevcuttur. Bu çadır yapısı ekstra havalandırma ve dayanıklılık sağlamasına rağmen ağırlığı arttırır. Alternatif yapı ise tek tenteli çadır yapısıdır. Yani çadır yağmurluğu ve iç tentenin tek bir kumaşta birleştirmesi. Bu yöntem ağırlığı hafifletse de havalandırmayı azaltacağından çadır içerisinde neme sebep olur.

Dizayn ile ilgili bir diğer önemli husus ise çadır yüksekliğidir. Daha yüksek çadırlar daha fazla konfor sağlasa da daha ağır ve rüzgara karşı daha az mukavemet sağlar. Bu gibi durumlarda çadırın giyinmek için kullanacağınız orta kısımlarında maksimum yükseklik sağlamakla beraber çadır kenarlarında daha kısa uzunluğa sahip olması nedeni ile daha hafif olan yamuk şeklinde tasarıma sahip çadırlar tercih edilebilir.

Taban ölçüleri çadırın tasarımı ile alakalı bir diğer önemli husustur. Çadır içerisinde barınacak kişi sayısı ve bu kişilerin fiziksel özellikleri göz önünde bulundurularak bir seçim yapmak önemlidir.

Çadır dizaynı ile ilgili son husus ise ayak izinin şekli yani çadırın gövdesinin şeklidir. Dikdörtgen, elmas veya yamuk şekline sahip çadır gövde çeşitleri mevcuttur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.