Balık Avlamada Kullanılan Zıpkınların Uçları Nasıl Sivriltilmelidir?

09-12-2018 21:18
Balık Avlamada Kullanılan Zıpkınların Uçları Nasıl Sivriltilmelidir?

Balık malzemeleri avlanacak olan balığın türüne ve av çeşidine göre değişmektedir. Genel itibari ile zıpkın ile balık avlama yöntemleri; klasik yöntemlerden daha farklı bir disiplin gerektirir. Özellikle deneyimli kişiler tarafından yapılması gereken bu avlama yönteminde zıpkın kullanımını bilmek ve zıpkın üzerinde hakimiyet sağlamak oldukça önemlidir.

Zıpkın ile yapılan balık avları en zor ve riskli sporlardan biridir. Zıpkınla yapılan avlarda; hava kaynağı olmadan, nefes tutularak av yapılır. Bu sebeplerle de zıpkınla yapılan avlarda deneyim, tecrübe ve teknik bilgi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra balık malzemeleri içinde zıpkın en kaliteli olarak tercih edilmesi gereken malzemelerin başında gelir. Bu malzemeler, mutlaka güvenilir ve kaliteli yerlerden temin edilmelidir. Bu unsurun dışında zıpkın modelleri için araştırma yapılıyorsa, sağlam ve dayanıklı malzemeler tercih edilmeli ve uzun vadede aynı ürünleri, ilk günkü performansı ile kullanmak için en kaliteli ürünü satın almak gerekmektedir. Zıpkının kötü kalitede olması, hem av sırasında hem de sonrasında ciddi sorunların ortaya çıkmasına yol açar. Bu unsurların dışında ise zıpkın modelleri ile balık avına çıkılan ilk dönemlerde şayet amatör bir şekilde bu işe girişiyorsanız, ilk denemelerde başarısızlık oldukça normal ve beklenen bir durumdur. Bu sebeple de hemen pes etmemek ve vazgeçmemek önem teşkil eder. Balık vurmaya odaklanmaktan ziyade zıpkın çeşitleri için kullanımı öğrenmeye odaklanmak daha sağlıklı olacaktır. Suda rahat hareket etmek, zıpkını kullanabilmek ve maska ya da şnorkel kullanmaya alışmak gibi aşamaları tamamlamak, ilk başlayanlar için hedef olacaktır.

Zıpkın Modelleri

Zıpkın modelleri araştırılırken iki farkı özelliğe dikkat etmek gerekir. Zıpkınçeşitlerinde iki ayrı çentik kullanılır. Bu çentikler tamamen sapan mantığı ile üretilen yapılardır. Çentiğin önde olan kısmında, kaya altında yuva yapmış balıklar için kullanılmak üzere dizayn edilmiş bölümler bulunmaktadır. İkiye ayarlı zıpkın kayaya atıldığı zaman zıpkın şişe kayaya saplanır. Bu sebeplerden ötürü de zıpkını geri çekememek gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu unsurun yanı sıra, balık avı sırasında zıpkıntaşımak da başlı başlına önemli bir unsurdur. Kurulu olan zıpkının şişi, ucundaki tüfek bölümüne bağlı olan ipi ilk kontrol edilmesi gereken ayrıntıların başında gelir. Bu ipin dolanmaması için sürekli kontrol halinde tutulması en önemli unsurdur. Zıpkın modelleri kullanımı sırasında bir diğer önemli unsur ise zıpkını taşıma yöntemlerine hakimiyettir. Zıpkın görüş açısına dik bir şekilde, ileriye doğru taşınması en doğru zıpkın taşıma yöntemi olacaktır. En çok tercih edilen zıpkın modeli ise cressi zıpkın olarak karşımıza çıkar. Cressi zıpkın genel itibari ile en çok tercih edilen ve kullanılan zıpkın modelleri arasındadır.

Zıpkın Fiyatları

Zıpkın fiyatları tercih edilen zıpkın modelleri ile belirlenmektedir. Genel itibari ile zıpkın fiyatları kalitesine göre oldukça uygundur. Eğer zıpkın satın almak istiyorsanız fiyattan ziyade kalite, dayanıklılık ve sağlamlığa bakmanız önem teşkil eder. Kaliteli, dayanıklı bir zıpkın uzun süre aynı performans ve verimde balık avlamayı sağlayacaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.